NAPAD NA VELEPOSLANSTVO

Počelo suđenje vehabiji Jašareviću

15.06.2012 u 15:41

Bionic
Reading

Pred raspravnim vijećem suda Bosne i Hercegovine u petak je počelo suđenje Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću koje optužnica tereti za teroristički napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu počinjen 28. listopada 2011. godine

Jašarević je tada iz strojnice pucao na zgradu veleposlanstva u Sarajevu ispalivši više od stotinu metaka pri čemu je ranio policajca angažiranog na osiguranju.

Optužnica svu trojicu tereti da su djelovali kao pripadnici organizirane terorističke skupine radikalnih islamista-vehabija, a Fojnica i Ahmetspahić optuženi su da su Jašareviću pomagali u pripremanju napada.

Početak suđenja odmah je obilježen incidentom jer su sva trojica udaljeni iz sudnice zbog nepoštivanja suda.

Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić odbili su ustati kada su u sudnicu ulazili članovi sudskog vijeća a ignorirali su i upozorenje predsjedatelja vijeća Branka Perića.

"Sud je državna institucija koju treba poštovati", kazao je Perić kada je vidio da trojica optuženika odbijaju ustati, a Jašarević i Fojnica i skinuti s glave kapice koje nose kao znak vjerske pripadnosti.

"Vaš sud stoji na zakonu osmišljenom od ljudi i on je manjkav", kazao je Jašarević dodajući kako on kao musliman ima obvezu poštovati samo Alahov zakon.

Fojnica je kazao kako odbija ustati iz vjerskih razloga, a to je ponovio i Ahmetspahić.

Oni su i nakon upozorenja i stanke ponovo odbili ustati uz opaske kako "i homoseksualci imaju veća prava od muslimana", a nakon toga su po nalogu suca Perića izbačeni iz sudnice.

Tužitelj Dubravko Čampara je u uvodnoj riječi najavio kako će tijekom rasprave biti dokazano da su sva trojica djelovali kao članovi organizirane terorističke skupine čije je sjedište bilo u selu Gornja Maoča kod Brčkog i da im je cilj bio terorističkim napadima natjerati NATO na povlačenje iz Afganistana. U tom cilju, prema navodima optužnice, pribavili su čak devet pušaka i strojnica, veću količinu ručnih bombi te streljiva, a dio tog oružja iskorišten je u napadu u listopadu 2011. godine.

Tužitelj Čampara istaknuo je kako je posebice inkriminirajuća Jašarevićeva oproštajna poruka koju je snimio uoči odlaska u Sarajevo. "U toj se poruci jasno vidi kako prijeti cijeloj međunarodnoj zajednici po uzoru na vođe Al Kaide", kazao je tužitelj.

Upravo će ova oproštajna poruka biti prvi materijalni dokaz kojega će tužiteljstvo predstaviti u nastavku suđenja najavljenom za 3. srpnja. Tužiteljstvo također planira izvesti 26 svjedoka i 13 vještaka.

Jašarevićev branitelj Senad Dupovac ustvrdio je pak kako će obrana dokazati da Jašarevićev napad nije bio dio nikakvog plana niti šire zavjere kao i da njegov branjenik ne može biti uspoređivan s vođama Al Kaide.

"Obrana Mevlida Jašarevića želi iskazati žaljenje zbog događaja od 28. listopada 2011. godine", kazao je odvjetnik Dupovac.

Branitelji Emraha Fojnice i Muniba Ahmetspahića Mirza Kovač i Dragiša Mihajlović ustvrdili su kako njihovi branjenici nisu ni na koji način sudjelovali u Jašarevićevim planovima te da ih se ne može povezivati s počinjenim napadom.

Sva trojica optuženika su se ranije na pripremnom ročištu izjasnili kako se ne osjećaju krivima ni po jednoj točki optužnice.

Očekuje se kako će suđenje u ovom predmetu trajati najmanje do kraja godine.

Ukoliko budu osuđeni, Jašarević, Ahmetspahić i Fojnica mogli bi dobiti maksimalne kazne od po dvadeset godina zatvora.

Protiv Jašarevića posebnu je optužnicu podignulo i američko pravosuđe no ona nije dostavljena vlastima BiH.

Početak suđenja u Sarajevu u petak su pratili predstavnici američkog Ministarstva pravosuđa.