Svijet SPORAZUM O SURADNJI

Hrvatska će obučavati vojsku Kosova!

Hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović i ministar snaga sigurnosti Kosova Agim Ceku potpisali u petak u Zagrebu sporazum o obrambenoj suradnji kojim se jačaju veze dviju država i vojski na području vojne industrije, obuke i zajedničkih vojnih vježbi

'Potpisivanjem sporazuma ostvario mi se životni san da kosovska vojska koju stvaram i Hrvatska vojska kojoj sam pripadao surađuju na temelju prijateljstva', izjavio je nakon potpisivanja na konferenciji za novinare Ceku koji ima čin brigadira Hrvatske vojske.

'Mi Hrvatsku smatramo liderom, vojnom, političkom, kulturnom, gospodarskom, sportskom silom i jako smo zainteresirani za razvoj suradnje na svim područjima', dodao je Ceku, koji je tijekom Domovinskog rata ratovao u Lici i zadarskom zaleđu.

Napomenuvši kako je slične sporazume Hrvatska potpisala s nizom susjednih zemalja, Kotromanović je istaknuo i njegovu regionalnu važnost.

'Spremni smo pomoći sigurnosnim snagama Kosova, a sporazum će doprinijeti jačanju sigurnosti u cijelog regiji', rekao je hrvatski ministar i najavio da će tijekom godine posjetiti Kosovo.

U toj najmlađoj europskoj državi, čiju neovisnost ne priznaje Srbija, nalazi se 20 pripadnika Hrvatske vojske s dva helikoptera u sklopu međunarodnih snaga KFOR-a, a angažirani su na transportu ljudi i opreme za potrebe te vojne misije NATO-a.
197687,197867,140864,104005
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još