Svijet ORBAN O EUROZONI

'Želimo Europu naroda, a ne ideju europskog carstva'

Predsjednik mađarske vlade Viktor Orban želi potaknuti javnu raspravu o ulasku zemlje u eurozonu koja se temeljito promijenila s dužničkom krizom, rekao je za državni radio MR1 u petak

'Bitno pitanje u dvije slijedeće godine bit će široka rasprava o ulasku Mađarske u eurozonu, gdje jača centralizacija', rekao je predsjednik mađarske vlade u tjednom razgovoru za MR1.

'Ta centralizacija snažno ograničava nacionalnu neovisnost i suverenost', dodao je.

'Neću skrivati svoje mišljenje: vlada vjeruje u Europu naroda, a ne u ideju europskog carstva', istaknuo je.

Ako Europa želi izaći iz krize mora ponovno steći nadzor nad financijskim tržištima, kazao je, ne naznačivši kako će to učiniti.

Izjave Viktora Orbana, kojemu mandat istječe 2014., dolaze nakon izjava njegova ministra gospodarstva Gyorgyja Matolcsyja koji je otvoreno kritizirao EU i također se zauzeo za Europu naroda.
199539,199365,199379,199374 Mađarska se u prigodbi ulaska u Uniju 2004. obvezala, kao i druge nove članice, da će se priključiti eurozoni čim ispuni nužne gospodarske uvjete. Analitičari ocjenjuju da bi se to moglo dogoditi 2019.- 2020.

Zemlja je više puta u zadnje vrijeme kritizirala Europu, premda joj treba oko 15 milijarda eura pomoći EU-a i MMF-a kako bi na tržištima obveznica ponovo mogla posuđivati uz podnošljive kamate.

Orban je sredinom ožujka napao 'europske birokrate' optuživši ih da ugrožavaju državni suverenitet i usporedio EU s bivšim SSSR-om.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još