AFERA NA OTOKU

Cameron zanijekao bilo kakvu nagodbu s Murdochom

14.06.2012 u 17:24

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron zanijekao je u četvrtak pred povjerenstvom za istragu o etici u medijima da je sklopio bilo kakvu 'nagodbu' s koncernom Ruperta Murdocha, priznavši ipak da su se politika i mediji previše zbližili

Odgovarajući na pitanje je li njegova konzervativna stranka išla na ruku medijskom carstvu Ruperta Murdocha u zamjenu za pozitivno medijsko izvještavanje u njegovim novinama, premijer je kazao da je 'zamisao o otvorenoj nagodbi besmislena'.

'Isto tako ne vjerujem ni u teoriju tajnog dogovaranja', dodao je pred Levesonovim povjerenstvom koje je sam osnovao nakon afere o telefonskom prisluškivanju u bivšem tabloidu Ruperta Murdocha News of the World.

Premijer je ipak priznao da su veze britanskih medija i političara postale 'odveć bliske' i da je potrebno 'malo više distance' među njima. 'Mislim da (veze medija i vlasti) moramo pokušati urediti na boljoj osnovi', kazao je.

Predsjednik britanske vlade koji se, tvrdi tisak, temeljito pripremio za ovo saslušanje, istaknuo je i utjecaj sustava cjelodnevnog informiranja koji 'sili novine da napuhavaju i najmanji događaj'.

News of the World, koji je ljetos zatvoren zbog skandala, sumnjiči se da je prisluškivao više stotina osoba ne bi li si osigurao ekskluzivne informacije.