Svijet DEUTSCHE WELLE

'Zagreb je jako tolerantan prema dotepencima'

Deutsche Welle u zanimljivom članku pozabavio se temom prihvaćanja doseljenika u Zagrebu, zaključivši vrlo optimistično da je hrvatska metropola zapravo vrlo tolerantna prema tzv. dotepencima

Kako piše Deutsche Welle u tekstu pod naslovom 'Zagrepčani i predrasude prema doseljenicima', iako u Hrvatskoj vladaju 'netrpeljivosti između sjevera i juga zemlje' koje su 'jasno vidljive tek za vrijeme nogometnih utakmica domaćega prvenstva', sugovornici u tekstu – sve redom zagrebački 'dotepenci' - slažu se da su u 'Metropolu dobrodošli svi'.

Među njima je i ugledni profesor ekonomije Ljubo Jurčić, koji porijeklo predrasuda prema Hercegovcima locira u vrijeme dolaska Imoćana u Zagreb nakon Drugog svjetskog rata. Zagrepčani su tada bili stariji, urbanizirani, imali su manje djece i naginjali su prema Zapadu, dok su Imoćani dolazili s brojnom obitelji kako bi pronašli životne resurse: 'Potom je 60-ih godina došao val Hercegovaca koji su im bili vrlo slični. I oni su tražili mjesto pod suncem koje su morali izboriti radom.' 197262,190565,195583,139822U svakom slučaju, u članku o svojim iskustvima života u Zagrebu priča i glumac Danijel Ljuboja, porijeklom iz Zenice u Bosni i Hercegovini, te Splićanka Vedrana Sunko, koja zaključuje da nekada ima dojam da u Zagrebu ne žive rođeni Zagrepčani: 'Taj Zagreb, kao i čuveni 'Smojin Split', ne postoji.' Više o svemu možete naći na sljedećem linku.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još