SLOVENIJI TREBA JOŠ VREMENA

Žbogar pozdravio hrvatski odgovor Rehnu

05.05.2009 u 20:03

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao je u utorak poslije podne na hitno sazvanoj kraćoj konferenciji za novinare da Slovenija pozdravlja načelni pozitivni odgovor hrvatske vlade na Rehnov prijedlog o rješenju graničnih pitanja sa Slovenijom koji bi trebao dovesti do deblokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om

'Pozdravljamo današnji načelni pozitivni odgovor hrvatske vlade, to će omogućiti nastavak razgovora', rekao je Žbogar, dodajući da će Slovenija na prijedlog uložiti svoje primjedbe, o čemu će biti razgovora na sastanku predsjednika vlade Pahora s predsjednicima parlamentarnih stranaka u srijedu. Slovenija po Žbogarovim riječima želi 'potrebno vrijeme' za odgovor Rehnu, kako bi unutar Slovenije o prijedlogu postigla 'širok politički konsenzus'. Zato su, pojasnio je, u Sloveniji u svezi odgovora Rehnu i slovenskih primjedaba potrebne dodatne stručne i političke konzultacije.

Žbogar nije želio odgovarati na pitanja vezana na tvrdnje nekih slovenskih medija da je prijedlog u sadašnjem obliku za Sloveniju neprivatljiv jer joj se ne jamči dodir s otvorenim morem i jer odvaja pitanje arbitražnog rješenja granice na moru i kopnu, te ne uvažava 'načelo pravičnosti' koje su zahtijevali slovenski stručnjaci za međunarodno pravo. Žbogar je odgovarajući na novinarsko pitanje jesu li moguće promjene sadašnjeg teksta Rehnova prijedloga sugerirao da je riječ o 'nacrtu i temelju za razgovore', ali da je sporazum moguć.

'Na našem zadnjem susretu s Rehnom, kad nam je prijedlog iznesen, nije bilo govora da je to zadnji prijedlog, a osobito ne prijedlog koji treba prihvatiti ili odbiti', rekao je Žbogar. Taj je Rehnov prijedlog njemu i hrvatskom ministru vanjskih poslova Gordanu Jandrokoviću po tvrdnjama Žbogara bio predstavljen kao osnova koja omogućuje da dogovor bude 'u dosegu' i 'blizu', kao nacrt a ne kao definitivni tekst sporazuma o arbitraži na koji ne bi bile moguće primjedbe.

Slovenija će na tekst imati svoje primjedbe, odnosno dopune, pojasnio je slovenski šef diplomacije. Slovenske komercijalne televizijske postaje koje su u ponedjeljak objavile detalje slovenskog prijevoda teksta Rehnove ponude tvrde u utorak da pristanak Zagreba na Rehnov nacrt znači da je Hrvatska njime zadovoljna, što se za slovensku stranu ne može reći, ali da treba pričekati sastanak Pahora sa strankama.

Slovenski elektronički mediji prenijeli su u utorak poslije podne izjave čelnika populističke udruge 'Zavod 25. lipnja 1991' Marjana Podobnika da je sporazum o arbitražnom tribunalu za Sloveniju neprihvatljiv i da se ne bi mogao popraviti ni eventualnim amandmanima koje priprema slovenska vlada jer ne predviđa 'povlačenje Hrvatske' s navodnih 'okupiranih teritorija'.

Sličan je i ton izjava slovenskog ultranacionalističkog prvaka Zmage Jelinčiča koji je još prije tjedan dana ustvrdio da je Rehnov prijedlog rađen po mjeri Hrvatske i da je europski povjerenik za proširenje 'izvršio svoj zadatak' prema Hrvatskoj. Većina etabliranih parlamentarnih stranaka suzdržana je i ne komentira detalje prijedloga koje su procurile u medije, zbog sastanka s Pahorom u srijedu na kojemu će se pokušati postići što viši stupanj suglasnosti u mogućim dopunama na Rehnov tekst. Pahor je već ranije najavio da će službeni odgovor Rehnu i Europskoj komisiji Ljubljana dati idućeg tjedna, jer odluku o tome mora donijeti vlada u četvrtak na redovnoj sjednici, a dodatnu raspravu održat će i parlamentarni odbor za vanjsku politiku, vjerojatno u petak