JEREMIĆ PREDSJEDNIK SVIJETA

'Srbija uvijek pokazuje dobru volju, ali susjedi joj ne uzvraćaju'

Bionic
Reading

Novoizabrani predsjedavajući Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić najavio je da će utjecati na sve ključne odluke koje se budu donosile u ovom tijelu svjetske organizacije i da tu priliku treba dobro iskoristiti

Jeremić uvjerava da će njegova misija biti sve samo ne protokolarna, pojašnjavajući kako bez prethodnog dogovora s predsjednikom nije moguće nijednu inicijativu provesti u djelo, pišu Nezavisne novine. On ocjenjuje da će ovo predsjedavanje itekako biti vidljivo i zapaženo budući da će i njegov kabinet činiti ljudi iz cijelog svijeta, među kojima su osobe od velikog međunarodnog ugleda.

Šef srbijanske diplomacije ističe da će u ovim okolnostima svaka ideja i akcija koju bude imala buduća vlada Srbije imati daleko veće šanse za uspjeh, pa i kada je riječ o pokušaju da se Kosovo vrati na dnevni red Generalne skupštine UN-a.

Jeremić je za Večernje novosti rekao da nije iznenađen što susjedne zemlje, osim Crne Gore i Makedonije, nisu podržale njegovu kandidaturu, ocijenivši da je to bila samo jedna u nizu neuzvraćenih gesta dobre volje koje je činila Srbija.

On je napomenuo da je Srbija od proglašenja kosovske nezavisnosti prolazila kroz teška diplomatska iskušenja, ali je naglasio da je osnovni zadatak srbijanske diplomacije nastaviti rad na sprečavanju priznavanja Kosova i nasilnom uključivanju Prištine u međunarodne organizacije. 'Oko glavnih državnih i nacionalnih ciljeva mora se postići jedinstvo državnog vrha. Sve ostalo bi nas vodilo direktno u propast', rekao je Jeremić.