PODJELA VLASTI

Dogovorili se HDZ i SDP iz BiH

12.06.2012 u 21:32

Bionic
Reading

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara izjavio je u utorak za medije u Mostaru da je tijekom današnjeg sastanka u Sarajevu s glavnim tajnikom SDP-a BiH Nerminom Nikšićem, koji je aktualni premijer Vlade Federacije BiH, usuglasio redoslijed poteza oko uspostave nove vlade u kojoj bi bili i predstavnici dva HDZ-a u BiH.

'Najprije će se u petak susresti predsjednici četiriju stranaka čiji će dužnosnici sudjelovati u budućoj federalnoj vladi čime praktično počinje rekonstrukcija vlasti', rekao je Čavara. Po njegovim riječima dva HDZ-a, SDP BiH i Savez za bolju budućnost BiH činit će novu koalicijsku vlast iz koje će se isključiti dužnosnici Stranke demokratske akcije.

HDZ BiH inzistira da zajedno s HDZ-om 1990. popuni pozicije namijenjene Hrvatima.

Prekomponiranje vladajuće većine u BiH pokrenuto je nakon što je SDA glasovala protiv državnoga proračuna a proceduru izbacivanja te stranke iz vlasti pokrenuo je SDP BiH. U utorak je imenovana i nova Vlada u Zeničko-dobojskoj županiji bez dužnosnika Stranke demokratske akcije u kojoj je imenovan i jedan ministar iz redova HDZ-a BiH.