POGLED IZ BEOGRADA

Nikolić i Dačić stopama Šešelja i Miloševića

12.06.2012 u 14:37

Bionic
Reading

U utrci za budućeg srpskog premijera, aktualni ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić stisnuo je gas do daske. Taj bivši glasnogovornik Socijalističke partije Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem sada se dodvorava aktualnom predsjedniku Tomislavu Nikoliću, te je sinoć neuobičajenom oštrinom opleo po regionalnim čelnicima koji se 'nisu izvoljeli' ukazati na Nikolićevoj predsjedničkoj inauguraciji

Puhovski: Tadić - premijer

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da su TomislavNikolić i Ivica Dačić 'razumno odlučili igrati se dobrog i lošegpolicajca pa je tako Nikolić održao jako pomirljiv govor, a Dačić, kojije bez formalne funkcije, zaoštravao situaciju i rekao ono što mnogi uSrbiji misle'.

'Nikolić pokušava otvoriti vrata zasuradnju bez koje naprosto ne može, prvo zato jer se radi o susjedima, adrugo zato što Srbiji put u EU ide kroz Zagreb, kao što je nekadaHrvatskoj išao kroz Ljubljanu', napominje Puhovski, koji smatra da će premijer Srbije biti Boris Tadić. 'U tom slučaju, Nikolić ćepokušati ostaviti stvar Tadiću u rukama, a u formalnim okolnostima će sepokušati pristojno ponašati s Josipovićem', procjenjuje Puhovski, kojismatra da bi to bilo najsretnije rješenje za Srbiju i podsjeća da srpskipremijer ima puno veće ovlasti nego što je Tadić dopuštao MirkuCvetkoviću.

'Svima treba biti jasno, ovo je uvreda za Srbiju, a ne za Nikolića... To je odnos prema Srbiji i to sve pravdaju nekim pričama... A pri tome su im usta puna pomirenja i europskih integracija', izjavio je Ivica Dačić neposredno nakon konzultacija o vladi kod Tomislava Nikolića.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar iz Beograda, napominje da Dačićevu izjavu valja promatrati upravo u kontekstu aktualnih pregovora za formiranje vlade te ona nije toliko adresirana prema političarima iz regije koliko put prema približavanju Nikoliću.

'Ne treba zaboraviti da je on karijeru počeo kao glasnogovornik Slobodana Miloševića pa je očigledno ponudio dobre usluge Tomislavu Nikoliću za taj posao. Nikolićeva interpretacija događaja u Vukovaru i Srebrenici ne razlikuje se puno od onoga što sam Dačić o svemu tome misli, bez obzira na njegovu transformaciju u europskog socijaldemokratskog političara', kazao je Stanković dodajući da Boris Tadić nakon izbornog poraza u Dačićevim očima očito više ne figurira kao politički autoritet.

'Na neki čudan način jako se opustio i osjeća se dominantan nakon ovih izbora, jer je on svojevrsni 'king maker' svake buduće koalicije u Srbiji. Ako ćemo realno, on uživa u svojoj političkoj poziciji i važe opcije', smatra Stanković. Podsjeća da je Dačić kao uvjet Tadiću postavio uključivanje Mlađana Dinkića, predsjednika Ujedinjenih regiona Srbije, u koalicijsku vladu u kojoj bi bio i liberal Čedomir Jovanović, što stravično komplicira situaciju, jer bi se u tom slučaju morali zadovoljiti prekobrojni partijski i kadrovski apetiti.

Stanković ističe da Dačić funkcionira kao multifunkcionalna mašina, a pribjegavanjem diskursu iz vremena Miloševića odabrao je opciju koja mu trenutačno najviše odgovara te podgrijava nacionalne strasti na putu prema Nikoliću i Vojislavu Koštunici, koji čeka iza ugla sa svojim doživljajem politike i političkih vrijednosti.

'Nikolić je već zakomplicirao i pogoršao međudržavne odnose. I nas u Srbiji iznenadile su te izjave o Vukovaru i Srebrenici, o tom svjedoče brojni komentari. Ljudi nisu očekivali baš toliko, najblaže rečeno, nesnalaženje Tomislava Nikolića. U kampanji je pričao da uvažava europske integracije i da je spreman na dobre odnose s regijom, ostavljao je dojam umjerenijeg desnog političara, ali je krenuo stopama kojima je gazio dok je bio kod Šešelja', kazao je Stanković.

Prema mišljenju tog analitičara, Nikolić nije političar velikog formata, čemu svjedoči i njegova biografija. 'Ne možete očekivati da neobrazovani političar koji se formirao u Šešeljevom ambijentu bude političar uglađenih manira poput Josipovića ili Tadića koji se formirao uz oca akademika i Zorana Đinđića. Nikolić se nažalost uči diplomaciji nakon što je postao predsjednik i to će nas prilično koštati, a ionako nemamo dobar imidž ni u regiji ni u Europi', ocijenio je Stanković. On ne isključuje ni utjecaj ruske politike, 'koja nije oduševljena europskim integracijama Srbije pa voli zamutiti vodu kada je riječ o odnosima u regiji i frustracijama koje nastaju iz neposredne povijesti'.

Dačič pak brani politiku koja mu je omogućila da udvostuči rejting. 'On je dobar retoričar, politički pragmatik i izuzetno nepredvidljiv, nalik bivšem šefu Miloševiću, ali za razliku od njega, nema tu vrstu ideološkog fanatizma i povijesne grandomanije. Čini mi se da Dačić radi na savršenom političkom alibiju da prepliva na drugu obalu', procjenjuje Stanković. S obzirom na to da nije sklon prihvatiti da se Kosovo rješava u kontekstu europskih integracija, niti je sklon nužnim mjerama štednje, od Nikolića će dobiti 'nepristojno dobru' političku ponudu da postane premijer.

'Sa stanovišta realpolitike, Dačić je gotovo filigranski precizan, što je isto bila odlika Miloševića kao političara. On je uvijek uspijevao taktički nadmudriti oporbu u Srbiji. Vladao je zapletima. Dačić je pokupio taj manevar od Miloševića', zaključuje Stanković.