Svijet TURISTIČKA ATRAKCIJA

Alcatraz obilježio 50 godina od slavnog bijega

Uprava Alcatraza, nekad zloglasnog zatvora, a danas turističke atrakcije pokraj San Francisca, obilježila je 50. godišnjicu slavnog i jednog uspješnog bijega iz te kaznionice u njezinoj povijesti, javljaju američki mediji

Tri američka kriminalca, braća Clarence i John Anglin i Frank Morris 11. lipnja 1962. pobjegli su iz zatvora, nakon što su žlicama izdubili zidove ćelija i preko ventilacijskog otvora popeli se do krova, spustili se s vanjske strane zida i improviziranom splavi napustili zloglasni otok u zaljevu San Francisca. Nikad poslije nisu viđeni, niti su pronađeni ikakvi dokazi da su se bilo dokopali slobode bilo razbili o stijene ili utopili. Događaj je pretvoren u slavni holivudski film 'Bijeg iz Alcatraza' s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi.

Zatvor su u ponedjeljak, na pedesetu godišnjicu bijega, posjetili njihovi rođaci. 'Uvijek sam vjerovala da su uspjeli', kazala je za CNN Marie Anglin Widner, sestra Clarencea i Johna Anglina. 'Uvijek su znali pronaći izlaz', rekla je.

Tri zatočenika bijeg su planirala godinu dana. Povodom godišnjice bijega, posjetitelji zatvora mogu vidjeti žlice kojima su kopali i lutke koje su napravili i ostavili u svojim krevetima.

Alcatraz, stari vojni zatvor, u američku saveznu kaznionicu pretvoren je 1934. U Alcatraz su dopremljeni najtvrdokorniji američki zatvorenici. Jedno vrijeme tamo je boravio i Al Capone. Do zatvaranja 1963., bijeg je pokušalo 36 zatvorenika. Većina ih je uhićena, ubijena tijekom bijega ili su stradala u nemirnim vodama zaljeva. Braća Anglin i Frank Morris jedini su o čijoj se sudbini ne zna ništa.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još