NIKOLIĆEVA INAUGURACIJA

Delo se pita je li Tuerk ipak trebao u Beograd

12.06.2012 u 15:41

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izbjegao je nazočnost na inauguraciji novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, što je dio slovenskih medija u utorak ocijenio upitnim s obzirom na buduće odnose sa Srbijom

Ljubljansko Delo u komentaru navodi da su hrvatski predsjednik Ivo Josipović i predsjednik predsjedništva BiH Bakir Izetbegović imali 'konkretan razlog' za bojkot inauguracije u Beogradu na koju su bili pozvani zbog Nikolićevih izjava o Srebrenici i Vukovaru, ali da je upitno je li im se trebao pridružiti i Tuerk, s obzirom na želju da se bez obzira na to tko je u Srbiji predsjednik s tom državom očuvaju dobri odnosi.

'Postavlja se pitanje je li Tuerk postupio mudro, sjetivši se u zadnjem trenutku Nikolićevih izjava za koje je ocijenio da štete regiji u koju je smještena Srbija', navodi vodeći slovenski list.

Delo tvrdi da je simptomatična izjava prvaka SPS-a Ivice Dačića koji je nedolazak predsjednika država iz okruženja na svečanost u Beograd nazvao 'organiziranim bojkotom i uvredom, ne samo za Nikolića nego za cijelu Srbiju', upitavši se je li to u duhu pomirenja i europskih integracija. 'Dačić često javno govori ono što potiho misli cijeli politički vrh u Srbiji. U tom je pogledu Tuerk vjerojatno krivo postupio, makar je istina i to da Srbi uvažavaju samo one koji su im potrebni', navodi se u komentaru Dela.

List navodi da je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele na inauguraciji u Beogradu kao izaslanik Bruxellesa Nikoliću dao jasno do znanja da treba nastaviti europskim putem koji je zacrtao njegov prethodnik Boris Tadić, a predsjednici većine država iz okruženja svojim su mu bojkotom poručili da će u regiji biti marginaliziran 'ako ne okrene ploču' u odnosu na svoju političku prošlost.

'Sudeći po Nikolićevu inauguralnom govoru, shvatio je da su mu i čelnici iz regije i oni iz svijeta dali na raspolaganje prijelazni rok u kojemu se mora otresti hipoteke prošlosti, a shvatio je i to da bi svojim starim pogledima na odnose sa susjedima osudio Srbiju na razdoblje političke paralize', navodi se u komentaru.

Vodeći slovenski list uz to dodaje da kod Nikolića kao predsjednika ni ubuduće ništa ne bi smjelo biti doživljeno kao iznenađenje, jer njegova dosadašnja politička karijera pokazuje da su u njoj jedina konstanta bile promjene u stajalištima i izjavama. 'Zato nitko neće biti previše iznenađen ako se novi srbijanski predsjednik preko noći pobrine za novi politički zaokret', navodi slovenski dnevnik.