KRIZA VLASTI

Nesposobnost BiH političara šokira i Bruxelles

12.06.2012 u 12:25

Bionic
Reading

Zbog sadašnje krize vlasti u Bosni i Hercegovini Europska komisija će najvjerojatnije otkazati sastanak čelnika najutjecajnijih političkih stranaka iz te zemlje koji je trebao biti održan 27. lipnja s ciljem postizanja dogovora o reformama na kojima inzistira Europska unija, objavile su u utorak banjalučke Nezavisne novine

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele ranije je pozvao u Bruxelles čelnike šest političkih stranaka iz BiH koje su tada činile vladajuću koaliciju.

Cilj sastanka bio je postići dogovor o mehanizmu koordinacije provedbe nužnih reformi, a očekivalo se kako će političari u BiH do tada postići dogovor o reformi ustava i izbornog zakona odnosno o eliminiranju njihovih odredbi koje diskriminiraju pripadnike nacionalnih manjina.

Nakon Fueleova poziva na sastanak uslijedio je, međutim, raskid političkog savezništva između Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i Stranke demokratske akcije (SDA), koju bi u izvršnoj vlasti trebao zamijeniti Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića. Ta promjena se još nije dogodila, osim u nekoliko županija unutar Federacije BiH, pa u Bruxellesu ne znaju tko bi uopće trebao biti na planiranom sastanku, kazao je izvor iz Europske komisije.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, koji je trebao organizirati još jedan sastanak čelnika političkih stranaka iz BiH prije njihova odlaska u Bruxelles, također je ocijenio kako bi razgovori s predstavnicima Europske komisije bili besmisleni sve dok se ne vidi tko je zapravo u Vijeću ministara BiH i što će biti s vladom Federacije BiH. 'Bez nekog dogovora, posebice u FBiH i bez definirane skupštinske većine, u Bruxellesu se nema što očekivati. Sulejman Tihić, predsjednik SDA, također je dobio poziv za Bruxelles, a je li on još dio vlasti ili nije, i dalje je nepoznato i to tek treba vidjeti', kazao je Bosić.

Glavni tajnik SDA Amir Zukić ustvrdio je kako je isključivi krivac za sve što se zbiva predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija. 'Potrošili smo 14 mjeseci na uspostavu vlasti pa kada je vlast uspostavljena opet imamo krizu. Sve je u nekoj fazi stalnog dogovaranja zbog njega (Lagumdžije)', izjavio je Zukić.

Plan koji je imao Lagumdžija kada je raskinuo savez sa SDA bio je da po žurnom postupku smijeni kadrove iz te stranke u Vijeću ministara BiH, no provedba je 'zapela' zbog inzistiranja HDZ BiH i HDZ 1990. da se istodobno provede preustroj vlade Federacije BiH što se, uz postojeća ustavna i zakonska ograničenja, pokazuje neizvedivim bez suglasnosti svih koji bi u tome trebali sudjelovati.

Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka Radom za boljitak (NSRzB) odlučno su odbacile mogućnost da njihovi ministri istupe iz federalne vlade i svoja mjesta prepuste HDZ-u BiH. Dopredsjednik HSP-a Stanko Primorac izjavio je kako će ova stranka i član njezina vodstva i ujedno predsjednik Federacije BiH Živko Budimir iskoristiti sve ustavne i zakonske ovlasti kako ne bi došlo do promjena u federalnoj vladi. 'Federalna vlada radi bolje nego ijedna do sada i nema nikakvoga razloga takvu vladu mijenjati', izjavio je Primorac kako ga u utorak citira 'Oslobođenje'.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko izrijekom je potvrdio kako neće intervenirati u ovom procesu. Kazao je kako unutar međunarodne zajednice ne postoji spremnost da se intervenira i tako okonča sadašnja kriza. 'Ja se neću miješati, posebice jer su u tijeku i razgovori lokalnih lidera i oni imaju odgovornost pronaći rješenje', kazao je Inzko.