Svijet UOČI INAUGURACIJE

Fuele očekuje (pre)više od Nikolića

Povjerenik za proširenje Europske unije (EU) Stefan Fuele izjavio je za beogradske Večernje novosti od ponedjeljka kako Unija od novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića i nove srpske vlade očekuje da nastave rad na reformama koje se odnose na EU te napredak u dijalogu s Kosovom

Podsjećajući na to da Srbija treba započeti pregovore o pristupanju Uniji, Fuele u razgovoru za taj list ističe da je otvaranje pregovora o pristupanju jasno povezano s napretkom u poduzimanju daljnjih koraka u poboljšanju odnosa s Kosovom, u skladu s procesom stabilizacije i pridruživanja.

'EU očekuje od Srbije da ostvari napredak u dijalogu Beograda i Prištine, s ciljem vidljivog i održivog poboljšanja odnosa. To će zahtijevati visok osjećaj u vođenju države, u duhu suradnje i pomirenja u regiji, u čemu je ostvaren napredak posljednjih godina', navodi europski povjerenik.

Fuele će danas u Beogradu razgovarati s Nikolićem, a potom i nazočiti Nikolićevoj predsjedničkoj inauguraciji. On kaže da je želja Bruxellesa da dobri odnosi EU-a i Srbije budu nastavljeni, a naglasio je da reforme, nužne da Srbija dobije datum za početak pregovora o pristupanju EU, ne mogu čekati.

Dodao je kako EU očekuje od novog srbijanskog predsjednika i nove vlade da nastave rad na reformama koje se odnose na EU te da također očekuje od svih srpskih političkih čelnika da govore i djeluju odgovorno te daju pozitivan doprinos pomirenju u regiji.

Govoreći o bivšem predsjedniku Srbije Borisu Tadiću kao mogućem novom srbijanskom premijeru, Fuele naglašava kako je suradnja Tadića i europskih institucija 'bila izuzetna', a da je na Srbiji i njezinim političkim strankama da oforme novu vladu i odluče tko će biti premijer te da se EU, tko god da bude novi premijer, raduje suradnji s njim ili njom.
198614,198447,198406,198355
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još