NOVI PREDSJEDNIK IZ U RH

Ef. Hasanović: Položaj muslimana u Hrvatskoj na zavidnoj razini

11.06.2012 u 09:08

Bionic
Reading

Novoizabrani predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović na ovu je funkciju došao prekjučer, nakon što je 14 godina bio pomoćnik dotadašnjeg predsjednika Ševke Omerbašića, koji je otišao u penziju, poslije pune 22 godine na toj funkciji

Kao novi predsjednik IZ u Hrvatskoj nastavit će utabanim stazama svojih prethodnika, a poseban naglasak će dati odnosima s IZ BiH. U razgovoru za Dnevni avaz ef. Hasanović je kazao da je položaj muslimana u Hrvatskoj na zavidnoj razini u odnosu na okolne zemlje.

'Ugovor koji je potpisan 2002. godine s Vladom Hrvatske, o specifičnim odnosima IZ u ovoj zemlji, rezultat je kontinuiranog rada IZ od 1916. godine, kada je islam priznat kao jedna od službenih religija u Hrvatskoj. Ovim ugovorom regulirana su sva otvorena pitanja muslimana u Hrvatskoj i možemo reći da je hrvatski model rješavanja muslimanskog pitanja primjer za sve zemlje u Europi', istaknuo ef. Hasanović.

Naglašava da ne zaboravlja svoje korijene i da će, kao rođeni Srebreničanin, zajedno s članovima obitelji glasati u Srebrenici na ovogodišnjim lokalnim izborima u listopadu.

'Prema ovom gradu učinjena su dva zločina. Prvi je genocid, a drugi je legalizacija genocida, kada je Srebrenica pripala Republici Srpskoj. Zato je moja, a i svačija dužnost i pravo da glasamo u ovom gradu. Imam dvojno državljanstvo, glasao sam na prošlim, a ako Bog da, i na ovima ću', naglašava ef. Hasanović.