POLITIČKA KRIZA

Tihić optužio SDP da BiH uvodi u krizu

10.06.2012 u 18:12

Bionic
Reading

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDP) Sulejman Tihić ocijenio je u nedjelju da je Socijaldemokratska partija (BiH) izazvala veliku političku krizu s neizvjesnom ishodom u BiH nakon pokretanja procedure za izbacivanje njegove stranke iz vlasti izražavajući sumnju da će se uspjeti rekonstruirati vlast u Federaciji BiH.

"Umjesto da se bavimo rješavanjem pitanja vezanih za put BiH k EU i NATO, bavimo se pitanjem izbacivanjem SDA iz vlasti. Bojimo se da će SDP, kada se bude našao u slijepoj ulici i uvidi da ne može zakonitim putem izbaciti SDA iz vlasti krenuti u pravljenje kompromisa koji mogu koštati državu BiH", izjavio je Tihić govoreći na redovitoj nedjeljnoj tribini nevladine organizacije Krug 99.

Tihić je optužio SDP da iz vlasti isključuje legitimne političke predstavnike Bošnjaka te da nastoji zaustaviti borbu protiv organiziranog kriminala. On je izrazio sumnju da će SDP moći rekonstruirati vlast u Federaciji BiH gdje je dogovorio novu koaliciju sa Savezom za bolju budućnost BiH.

SDP BiH je raskinuo koaliciju sa SDA nakon što je ova stranka glasovala protiv proračuna institucija BiH za 2012. godinu.