INOZEMNI MEDIJI O PRIDEU

Snažno osiguranje u 'utvrdi konzervativnih nacionalista'

10.06.2012 u 11:11

Bionic
Reading

Je li Hrvatska, koja uskoro postaje punopravna članica EU-a, prošla test tolerancije na Split Prideu, glavno je pitanje na koje odgovor traže inozemni mediji izvještavajući s jučerašnje Povorke ponosa

U izvještajima s jučerašnjeg Split Pridea inozemni mediji redom u naslovima ističu snažno policijsko osiguranje povorke pojačano helikopterom i vodenim topom. Donose kontrastne brojke od 900 policajaca i 500 dobro čuvanih sudionika Povorke. Navode i policijske brojke o pedesetak uhićenih, no pojašnjavaju kako nije bilo incidenata tijekom događanja.

S druge strane, ne problematiziraju činjenicu da je splitski Pride prošao bez incidenata jer je između Povorke i okupljenih građana policija napravila neprobojnu zonu te je bilo kakav oblik komunikacije bio onemogućen.

AFP ističe kako je Pride i njegov ishod predstavljao ključni test tolerancije prema manjinskim skupinama u Hrvatskoj kao zemlji koja uskoro postaje punopravna članica Europske unije.

Prisjećaju se i lanjske povorke u Splitu koji nazivaju 'utvrdom konzervativnih nacionalista' te pišu o nasilju koje su okupljeni izvršili nad ljudima u povorci. Ističu da je EU jasno dao do znanja da će pratiti ovogodišnja događanja u Splitu, a donose i izjavu neimenovanog diplomata trenutno smještenog u Zagrebu koji je za AFP kazao da im je bitna prisutnost pripadnika hrvatskih vlasti na Prideu te njihov angažman oko toga da sve prođe u miru.

O Splitskom Prideu AP piše i u kontekstu uvriježenog anti-gay raspoloženja na Balkanu, navodeći primjer Srbije gdje je Pride lani otkazan iz sigurnosnih razloga. Hrvatsku ipak navode kao svjetliji primjer spominjući višegodišnju tradiciju Zagreb Pridea, nasuprot Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini gdje povorka nikad nije održana.

Reuters citira ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić koja je kazala da se Hrvatska mora pokazati kao zemlja u kojoj se poštuju zakoni i ne dopuštaju nasilje i diskriminacija na rasnoj, etničkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.