NAKON UBOJSTVA ČETIRI VOJNIKA

Hollande potvrdio odlazak francuskih vojnika iz Afganistana do kraja 2012.

09.06.2012 u 18:20

Bionic
Reading

Francois Hollande potvrdio je u subotu da će povlačenje francuskih borbenih postrojba iz Afganistana početi u srpnju, a dovršit će se pred kraj 2012. godine

Povlačenje vojske, jedno od predizbornih obećanja, 'počet će u srpnju, a dovršit će se pretkraj 2012.', rekao je francuski predsjednik u kratkoj izjavi u Tulleu, gdje je sudjelovao na proslavi obljetnice nacističkog pokolja civila 9. lipnja 1944.

'Do tada, sve moramo učiniti kako bi naše postrojbe izvršile svoje obveze, ali uz najveću sigurnost i najveću brigu za život svojih vojnika, za što ovdje preuzimam obvezu i osobno ću biti jamac te operacije', dodao je.

Predsjednik je podsjetio da je zadaća francuskih vojnika bila 'omogućiti Afganistancima da što prije ponovo steknu svoj suverenitet u okviru tranzicije koja mora biti organizirana i brza'.

Hollande je u izjavi za medije izrazio 'zahvalnost čitave nacije našim vojnicima'. 'Čestitam im na odanosti i smjelosti, poznata mi je moralna snaga francuskih vojnika u Afganistanu, obiteljima izražavam sućut i suosjećanje francuskog naroda', dodao je.

Predsjednik je najposlije rekao da će se 'žrtvama odati nacionalna počast', ali nije naveo kada ni kako, dodavši da će se 'ranjenici u najkraćem vremenu prevesti u domovinu'.

U bombaškom napadu u subotu poginula su četvorica francuskih vojnika i njihov prevoditelj, a petorica francuskih vojnika su ranjena, među kojima tri teško. Ovime se broj Francuza ubijenih u Afganistanu od početka zapadne intervencije 2001. popeo na 87.


U Afganistanu ubijena četiri francuska vojnika NATO-a

francuska vojnika iz koalicije NATO-a poginula su u subotu, prema afganistanskom izvoru, u napadu ustanika u Kapisi, pokrajini pod francuskim nadzorom, što predstavlja prve gubitke francuske vojske od izbora predsjednika Francoisa Hollandea

Međunarodne mirovne snage (ISAF), koje nikada ne objavljuju nacionalnost žrtava, 'četiri međunarodna vojnika poginula su nakon napada ustanika na istoku zemlje'.

Ured francuskog predsjednika objavio je da je u napadu ranjeno petero francuskih vojnika, od kojih troje teško.

Po riječima glasnogovornika policije u Kapisi Ahmada Ahmadzaija, napad je izvršen "na konvoj francuskih postrojbi" u okrugu Nidžrab a ubijeni su francuski vojnici. Po Ahmadzaiju čak je šest francuskih vojnika ubijeno.

Talibani su pak priopćili da su ubili 12 francuskih vojnika i četiri afganistanska policajca. Samoubojica je aktivirao eksploziv među 'francuskom pješačkom ophodnjom' usmrtivši '12 Francuza' i 'četiri afganistanska vojnika', rekao je njihov glasnogovornik Zabijulah Mudžahid.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Sedik Sediki mogao je samo potvrditi 'gubitak među strancima' i 'trojicu ranjenih afganistanskih civila'.