Svijet UBIJENE PLAVE KACIGE

Vijeće sigurnosti osudilo napad u Obali Bjelokosti

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je u petak napad iz zasjede na jugozapadu Obale Bjelokosti u kojemu je ubijeno sedam 'plavih kaciga' iz Nigera, te izrazilo 'veliku zabrinutost' zbog nesigurnosti u toj regiji Obale Bjelokosti koja graniči s Liberijom iz koje su, kako se pretpostavlja, došli napadači

'Članovi Vijeća sigurnosti izražavaju veliku zabrinutost zbog nesigurnosti koja prevladava na zapadu Obale Bjelokosti i u pograničnoj zoni te glede pograničnog kretanja naoružanih elemenata, među kojima paravojnih snaga i plaćenika', ističe se u izjavi Vijeća.

Članovi zahtijevaju od vlade Obale Bjelokosti da 'surađuje sa svim stranama u identifikaciji i krivičnom gonjenju odgovornih za taj napad', te 'ponavljaju svoju punu podršku' mirovnim snagama UN-a u Obali Bjelokosti (UNOCI).

U priopćenju glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio je 'posebnu zabrinutost nestabilnošću u pograničnoj zoni između Obale Bjelokosti i Liberije nakon postizbornog razdoblja što je dovelo do smrti brojnih osoba u regiji'.

'Zatražio je od vlade Obale Bjelokosti da učini sve što je moguće radi identifikacije odgovornih i poduzme potrebne mjere kako bi odgovarali za svoja zlodjela'.

162515,142965,129182,121947
Sedam nigerijskih plavih kaciga UNOCI-ja ubijeno je u petak u zasjedi na zapadu zemlje, koju su, kako smatra vlada, postavili napadači iz Liberije.

Radi se o 'prvom napadu tog tipa' protiv UNOCI-ja, prisutna u zemlji od 2004. s oko 11.000 pripadnika (plave kacige, policajci i civilni zaposlenici), istaknuo je glasnogovornik UNOCI-ja.

Nadaleko najnestabilnija regija na Obali Bjelokosti, koju potresaju etničke tenzije i sukobi oko zemljišta, zapad je bio najsmrtonosnija zona tijekom političko-vojne krize od prosinca 2010. do travnja 2011. u kojoj je poginulo približno 3000 osoba u zemlji.

Otada je meta smrtonosnih napada i predstavlja veliki sigurnosni izazov za vladu predsjednika Alassanea Ouattare.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još