ZAPAD NEMOĆAN

Novi pokolj u Siriji: Likvidirano 150 seljana!

08.06.2012 u 14:04

Bionic
Reading

Promatrači Ujedinjenih naroda (UN) koji su pokušavali doći do mjesta navodnog pokolja u Siriji poslali su u petak pojačanje u to područje, nakon što se dan ranije na njih pucalo pa su se morali vrati, javlja Reuters

Iz Damaska je tako danas krenula druga ekipa promatrača u selo Mazraat al-Qubeir u kojem je, kako tvrde oporbeni aktivisti, u srijedu ubijeno, poklano ili zapaljeno 78 ljudi.

Sirijska vlada osudila je likvidaciju seljana u Mazraatu, kao i prethodno u Huli, ali niječe bilo kakvu umiješanost i odgovornost prebacuje na 'teroriste'. Oporbeni aktivisti tvrde da se selo prvo našlo na udaru tenkovskih granata, a potom su u selo upali naoružani muškarci, likvidiravši više od polovice od 150 stanovnika sela.

Događanja na terenu je teško potvrditi jer vlasti ograničavaju pristup stranim medijima.

Ukoliko se potvrdi, pokolj u Mazraatu, oko 20 kilometara sjeverozapadno od Hame, će biti drugi pokolj civila u Siriji unutar dva tjedna.

Berlin užasnut

Njemačka vlada je rekla u petak da je 'užasnuta' novim pokoljem u Siriji i ponovno je zatražila odlazak predsjednika Bašara al-Asada istaknuvši pritom 'posebnu odgovornost' Rusije.

'Njemačka vlada je užasnuta ovim novim pokoljem', rekao je glasnogovornik vlade Steffen Seibert na redovitoj tiskovnoj konferenciji glasnogovornika ministarstava u Berlinu.

'Opet je velik broj, barem 80 ljudi, ubijen, među njima ima puno žena i djece. Neki su ubijeni okrutno, moramo to reći', kazao je.

Nepuna dva tjedna nakon pokolja u Huli koji je izazvao osudu međunarodne zajednice, oporba i sirijska nevladina organizacija optužili su snage vjerne režimu za još jedan pokolj u srijedu u Al Kubeiru, u pokrajini Hami, u središtu zemlje. No režim je opovrgnuo da se zločin dogodio.

'Svaki čelnik koji dopušta takve čine u svojoj zemlji gubi svaku legitimnost', istaknuo je Seibert.

Glasnogovornik njemačke vlade usto je naglasio 'posebnu odgovornost' Rusije, vjernog saveznika predsjednika Asada, u UN-ovu Vijeću sigurnosti.

Moskva ne zna hoće li Asad otići s vlasti

Rusija ne zna je li predsjednik Bašar al-Asad voljan otići s vlasti pod pritiskom Zapada, rekao je u petak visoki ruski dužnosnik, nakon razgovora s izaslanstvom američkog State Departmenta u Moskvi.

"Ne znam ništa o takvim planovima sirijskog predsjednika", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov za službenu agenciju Ria Novosti koja ga je upitala hoće li Asad otići s vlasti.

Bogdanov je dao izjavu nakon sastanka o sirijskoj krizi na kojemu su sudjelovali ruski diplomati i američko izaslanstvo koje je predvodio izaslanik State Departmenta Frederic Hof, pošto je državna tajnica Hillary Clinton dan ranije pozvala na Asadov odlazak.

Susret u Moskvi događa se u času kada jača pritisak na Rusiju, koja režimu u Damasku pruža potporu od samog početka pobune prije 15 mjeseci, ne bi li poduprla političku tranziciju i Asadov odlazak.

Čini se da se Moskva zadnjih tjedana distancira od Asada, ali i dalje doprema oružje Siriji i odlučno se protivi stranoj vojnoj intervenciji, poput one u Libiji. Rusija ističe da je nužno provesti mirovni plan međunarodnog izaslanika za Siriju, Kofija Annana i u tom smislu traži od Zapada da iskoristi svoj utjecaj na oružane skupine sirijske oporbe.

Bogdanov je dodao da je Rusija voljna poduprijeti eventualne "izmjene" Annanova plana kako bi se "stvorili najbolji mogući uvjeti u kojima će ga sve strane moći provoditi". Ministrov zamjenik nije rekao o kakvim bi izmjenama mogla biti riječ.

Međunarodna zajednica "mora odmah reagirati" kako bi osigurala provedbu Annanova plana, poručio je u četvrtak navečer glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.