PREDANOST EKOLOGIJI

Britanci izgradili 'zelenu' rezidenciju u Zagrebu

18.04.2013 u 13:31

Bionic
Reading

Britanska vlada je predana upotrebi alternativnih izvora energije te su zbog toga novu rezidenciju veleposlanika Davida Slinna u Zagrebu u potpunosti opremili kao 'zelenu' kuću. Veleposlanik Slinn kaže da je izgradnja nove rezidencije od temelja i politički znak predanosti odnosima s Hrvatskom, koja je gotovo postala članica Europske unije

'Cilj je bio da kuća bude što više 'zelena' i da se na najmanju moguću mjeru smanji emitiranje stakleničkih plinova u atmosferu', kazao je veleposlanik Slinn. Najnovija tehnologija je korištena kako bi se pri upotrebi štednjaka i rasvjete trošilo što manje energije. Sva tehnologija koju imaju u kući, navode, dostupna je i u Hrvatskoj. 'To nije nešto što smo dovezli iz Ujedinjenog Kraljevstva', kazao je veleposlanik.

Britanci žele da kuća bude primjer u pristupu energetskoj učinkovitosti. Na početku 21. stoljeća briga za okoliš je tema koja sve više izbija u prvi plan i na međunarodnom planu. Što su Britanci učinili na Gornjem Prekrižju u Zagrebu? Kupili su golo zemljište i onda od nule uz koristeći lokalne dizajnere i arhitekte izgradili cijelo ovo ekološko zdanje.

Kako su objasnili, za grijanje i hlađenje u kući koristi se dizalica topline. Riječ je o posebnoj pumpi koja koristi geotermalnu sondu ukupne dužine 100 m ispod kuće. Sustav održava temperaturu na 22 Celzijeva stupnja i ljeti i zimi. 'Ako je hladno vani, uzima toplinu odozdo kako bi se temperatura održala visokom, a ako je vruće vani, onda gura toplinu iz kuće i potiskuje je pod zemlju', objasnio je veleposlanik Slinn. Osim toga, u kuću su uvedeni sustavi koji skupljaju kišnicu kojom se navodnjava vrt, solarni paneli griju toplu vodu i tako smanjuju troškove grijanja.

Veleposlanik je pohvalio i prozore. 'Iako sam kratko ovdje, nekoliko puta je jako puhao vjetar, ali se unutra ništa nije čulo', kazao je Slinn. Treba spomenuti i da su navlake na stolicama i foteljama su od recikliranog materijala, kao i veliki stol. Iako je riječ o ulaganju čije se povrat očekuje tek kroz 10 do 15 godina, ukupna potrošnja u grijanju i hlađenju, uz korištenje zračne dizalice topline, prištedjet će oko 20 tisuća kuna u razdoblju od 20 mjeseci. U veleposlanstvu kažu da je teško procijeniti koliko bi kuća stajala na tržištu i općenito o cijeni nisu htjeli govoriti, a na novinarsko inzistiranje o tome koliko bi, kada bi se prodavala, stajala, Slinn je samo kratko kazao: 'Ne prodajemo!'