HOMOFOBNI RUSI

Moskva zabranila gay parade na 100 godina!

08.06.2012 u 13:05

Bionic
Reading

Rusija i dalje ograničava prava demonstriranja. Sud u Moskvi zabranio je mimohode homoseksualaca u glavnom ruskom gradu na idućih stotinu godina. Aktivisti za ljudska prava su zgroženi, javlja Deutsche Welle

Zbog sigurnosnih razloga, u Moskvi se ne smije održavati gay parada u idućih stotinu godina, do svibnja 2112. Odgovarajuću zabranu potvrdio je vrhovni moskovski sud, izjavio je predsjednik ruskog Saveza homoseksualaca Nikolaj Aleksejev za agenciju Interfax. Aleksejev je prošle godine podnio zahtjev za 102 parade homoseksualaca u idućih stotinu godina. Najavio je da će protiv odluke suda uložiti žalbu Europskom sudu za ljudska prava u Strassbourgu.

Moskva još nikada nije dopustila mimohod homoseksualaca. A ako su homoseksualne osobe pak izašle na ulice, redovito je bilo nasilnih napada na njih. Policija je silom rastjerivala demonstracije. Aktivisti za ljudska prava kritizirali su odluku moskovskog suda kao zastarjelu. Ali Moskva u tomu nije usamljena. U Rusiji sve više gradova izriče zabrane 'propagande homoseksualaca'.

Sve ovisi o Putinu

Homoseksualci i lezbijke nisu jedini čija se prava u Rusiji sve više ograničavaju. U srijedu je ruski parlament (Duma) prihvatio promjene zakona o demonstracijama. Nova pravila predviđaju visoke novčane kazne za sudionike i organizatore nedopuštenih demonstracija. Jedna glasnogovornica povjerenice EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton kritizirala je nova pravila rekavši da ona zastrašuju građane i odvraćaju ih od političkoga angažmana te da je to u suprotnosti s ciljem 'konstruktivnog dijaloga' između države i civilnog društva.

Zakon još nije stupio na snagu. Još ga mora potpisati predsjednik Vladimir Putin. On je preko svoga glasnogovornika priopćio da će preispitati zakon. Šef Odbora za ljudska prava u Kremlju Mihail Fedotov pozvao je Putina da protiv novog zakona uloži veto. On smatra da zakon ograničava pravo na okupljanje i izražavanje mišljenja koje je zajamčeno Ustavom.