MILORAD PUPOVAC

'U posjetu patrijarha Irineja vidim važan znak'

07.06.2012 u 18:00

Bionic
Reading

U posjetu njegove svetosti patrijarha Irineja vidim važan znak koji trebamo čitati tako da se svi obavezujemo za uzajamno poštivanje, uzajamnu toleranciju i dobrobit, izjavio je danas novinarima saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac (SDSS) nakon dočeka patrijarha srpskog Irineja Gavrilovića i članova Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve u sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu

'Kao što smo prije dosta godina dočekali njegovu svetost patrijarha Pavla u njegovoj prvoj pastirskoj posjeti Srbima u Hrvatskoj od raspada Jugoslavije i rata u Hrvatskoj s radošću, s nadama, s velikim očekivanjima, tako smo i danas dočekali njegovu svetost patrijarha Irineja u vremenima boljim nego što su bila prije više godina. Ali, u vremenima u kojima svi trebamo podršku za to što očekujemo i trebamo poruke koje će približiti katolike i pravoslavne, koje će pokazati da crkve poštuju jedna drugu i da vjernici trebaju poštivati jedni druge i živjeti ne samo u toleranciji nego u uzajamnom poštovanju kao što su živjeli vjekovima prije odluke o stvaranju vlastitih država i prije zala koje su počinili jedni drugima, nerijetko se pozivajući i na svoju vjeru', izjavio je Pupovac.

'I utoliko u posjetu njegove svetosti patrijarha Irineja vidim važan znak koji trebamo čitati tako da se svi obavezujemo za uzajamno poštivanje, uzajamnu toleranciju i dobrobit', poručio je saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac, potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS-a) i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV).

Poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarha srpskog Irineja Gavrilovića i članove Svetog arhijerejskog sinoda SPC-a koji su u trodnevnom posjetu Zagrebu danas su vjernici i svećenici predvođeni mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim i cijele Italije Jovanom Pavlovićem svečano dočekali u sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, a on im je poručio neka čuvaju svoju vjeru i životom ju potvrđuju.

Najviši predstavnici SPC-a došli su u Zagreb na otvorenje nove zgrade Srpske pravoslavne opće gimnazije 'Kantakuzina Katarina Branković' i duhovnog centra, koji će na zagrebačkom Svetom Duhu biti otvoreni večeras. Patrijarh Irinej, u sklopu trodnevnog boravka u glavnom gradu Republike Hrvatske, sutra ujutro sastat će se sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem u Nadbiskupskom dvoru. Susretu će biti nazočni članovi Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve i članovi Stalnoga vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK). Patrijarha srpskog Irineja Gavrilovića zatim će primiti predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović.