PRILJEV MIGRANATA

Dogovorena mogućnost suspenzije Schengena u izvanrednim okolnostima

07.06.2012 u 17:59

Bionic
Reading

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica Europske unije postigli su u četvrtak na sastanku u Luxembourgu dogovor o mogućnosti uvođenja privremenih kontrola unutar schengenskog prostora u slučajevima nekontroliranog priljeva migranata na vanjske granice toga područja

Dansko predsjedništvo je putem Twittera potvrdilo da je odluka donesena jednoglasno. Dogovor predviđa mogućnost uvođenja graničnih kontrola na nacionalnim granicama na šest mjeseci, s mogućnošću produljenja na dodatnih šest mjeseci u slučajevima kada jedna od zemalja članica, čije granice predstavljaju vanjske granice schengenskog prostora, nije u stanju osigurati granice u izvanrednim okolnostima, poput priljeva velikog broja migranata.

Zemlje članice i do sada su imale mogućnost privremenog uvođenja graničnih kontrola do 30 dana kada postoji opasnost za javni red, kada se održavaju veliki sportski događaji ili politički summiti, ali ne i u slučajevima migrantskog pritiska za ulazak u schengenski prostor, što se već dulje vrijeme događa na grčko-turskoj granici.

Odluka je na tragu zahtjeva Francuske i Njemačke koje su takav zahtjev iznijele zbog problema vezanih uz ilegalnu imigraciju.

U travnju su njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich i njegov tadašnji francuski kolega Claude Guéant u zajedničkom pismu danskom predsjedništvu zatražili oštrije kontrole ako europske vanjske granice na jugu i istoku Unije nisu dovoljno sigurne i ako se one dovoljno ne nadziru.

Europska komisija nije zadovoljna postignutim dogovorom jer smatra da mu nedostaje europska, zajednička dimenzija. 'Razočarana sam nedostatkom europskih ambicija', poručila je preko Twittera europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem.

Europska komisija u rujnu prošle godine predstavila je drukčiji prijedlog promjene schengenskih propisa, prema kojem bi se smanjile ovlasti država članica u korist odlučivanja na europskoj razini.

Komisija je u svom prijedlogu predvidjela tri moguća scenarija pri uvođenju privremene kontrole na unutarnjim granicama.

Kao opće pravilo predlaže se da se uvođenje graničnih kontrola na unutarnjim granicama, na temelju odluke na europskoj razini, što u praksi znači da bi o tome odlučivala Komisija, ograniči na 30 dana, s mogućnošću obnove, ali maksimalno do šest mjeseci.

Za planirane događaje, poput nekog političkog skupa, zemlja članica trebala bi podnijeti zahtjev za privremeno uvođenje kontrola šest tjedana prije događaja s obrazloženjem za što traži kontrole, koliko će trajati i na kojim prijelazima.

U slučaju nepredviđenih događaja poput terorističkih napada ili masovnog i iznenadnog priljeva migranata, što traži hitnu reakciju, zemlje članice mogu uvesti privremene kontrole do pet dana, a za sve preko toga bila bi potrebna odluka na razini EU-a.