NIJE DA SE HVALIMO, ALI...

Meksiko je spasio tisuće života diljem svijeta

05.05.2009 u 09:47

Bionic
Reading

Meksički predsjednik Felipe Calderon izjavio je u ponedjeljak navečer da su mjere koje su meksičke vlasti poduzele protiv gripe A (H1N1) spasile "tisuće života diljem svijeta".

"Spasili smo tisuće života, ne samo u Meksiku, već i u cijelome svijetu", rekao je Calderon u televizijskom obraćanju naciji.

Calderon je pohvalio "odgovorno djelovanje" svoje vlade, istaknuvši da zemlja, koju smatraju svjetskim žarištem epidemije koja je, po posljednjim podacima, odnijela 26 života, "predvodi svjetsku borbu protiv novog virusa".

Naglasio je kako se ta borba ponajprije vodi u meksičkim "klinikama i bolnicama", gdje se trenutačno liječi 776 bolesnika kod kojih je bolest potvrđena.

"U toj rovovskoj borbi ne branimo samo Meksiko, već i sva ljudska bića izložena riziku od zaraze", naglasio je, rekavši da zemlja raspolaže dostatnim zalihama antivirusnih lijekova.

Predsjednik je također potvrdio da će se u srijedu postupno početi otvarati trgovine kako bi se oporavilo gospodarstvo teško pogođeno epidemijom. Meksiko je odlučio maksimalno ograničiti javni život i na pet dana zatvoriti sve škole, restorane, barove i kina, kao i najveći turističke objekte, kako bi suzbio novu gripu. Kako je ona počela jenjavati, a broj oboljelih se stabilizirao, ta će se odluka postupno revidirati. Predviđa se da će ekonomski gubitak zbog virusa iznositi oko 70 milijardi dolara.

Claderon je najavio početak nastave u školama u četvrtak, uz upozorenje sugrađanima da virus "i dalje kruži". "Vratite se svome poslu uz najveći mogući oprez", pozvao je Calderon.