Svijet LI WANGYANG

Najpoznatiji kineski disident pronađen mrtav u bolnici

Ne možemo isključiti mogućnost da su ga čuvari mučili do smrti, a potom namjestili njegovo samoubojstvo, zaključio je Centar za informiranje o ljudskim pravima u Hong Hongu

Najpoznatiji kineski disident Li Wangyang, koji je postao poznat kada je uhićen i zatvoren tijekom prodemokratskih prosvjeda na Tiananmenu 1989, pronađen je mrtav u bolnici u kojoj se liječio zbog srčanih problema.

Iako je zatečen u položaju koji upućuje na pomisao da si je sam oduzeo život, Lijeva obitelj i liječnici sumnjaju da je ono namješteno od strane treće osobe, piše BBC. Wangyangov šurjak Zhao Bazhu ispričao je kako je Li pronađen s bijelim povezom oko vrata koji je bio zavezan za rešetku na prozoru. Smatra kako je malo vjerojatno da si je Li sam oduzeo život jer unatoč teškoj bolesti nikada nije imao suicidalne misli.

'Ne možemo isključiti mogućnost da su ga čuvari mučili do smrti, a potom lažirali njegovo samoubojstvo', zaključio je i Centar za informiranje o ljudskim pravima u Hong Hongu.

Li je kao poznati aktivist za radnička prava proveo ukupno 22 godine u zatvoru jer su ga kineske vlasti dva puta osudile za 'poticanje subverzija'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još