KOMPLICIRAN SUSTAV

Lagumdžija ne može provesti smjene u Vladi FBiH

05.06.2012 u 13:33

Bionic
Reading

Nova koalicija uspostavljena između Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) i Saveza za bolju budućnost (SBB) za sada nema načina provesti smjenu vlade Federacije BiH, no federalni premijer Nermin Nikšić i dalje očekuje kako će se ona dogoditi, prenose u utorak lokalni mediji u BiH.

Dan nakon što su skupštine četiri županije u Federaciji BiH smijenile dosadašnje ministre iz reda SDA u županijskim vladama, Nermin Nikšić je kazao kako federalna vlade ne može biti izuzeta iz procesa promjene vlasti. Riječ je o županijama u kojima su Bošnjaci većinsko stanovništvo, dok se u ostalim županijama (ukupno ih je 10) vlast neće mijenjati jer su tamo u većini Hrvati ili je riječ o mješovitu sastavu stanovništva.

'Predsjednik i potpredsjednik Federacije BiH Živko Budimir i Mirsad Kebo mogu blokirati imenovanje novog saziva vlade, no smatram da mora postojati neka razina demokratske kulture i uvažavanja procesa parlamentarne većine. Onaj tko to osigura ima pravo tražiti svoju vladu', izjavio je Nikšić kako ga u utorak citira "Dnevni avaz".

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić u ponedjeljak je pak izjavio kako se ministri ove stranke neće dragovoljno povući s dužnosti niti na jednoj razini pa tako ni iz vlade Federacije BiH. Prema federalnom ustavu, vladu imenuju predsjednik i dva dopredsjednika entiteta, pri čemu je Kebo kao bošnjački dopredsjednik ujedno član vodstva SDA. Sam Budimir član je Hrvatske stranke prava (HSP) a u njoj još nemaju jasno stajalište o koaliciji SDP-SBB.

Predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić izjavio je kako su sve opcije otvorene i kako je svjestan da SDP i SBB mogu računati na potporu HDZ BiH i HDZ 1990. za smjene u Vijeću ministara BiH samo ukoliko im obećaju i rekonstrukciju federalne vlade. 'Ako dođe do toga da dvije trećine zastupnika u parlamentu FBiH zahtijevaju rekonstrukciju vlade, mi nećemo nastojati po svaku cijenu ostati u vlasti', izjavio je Jurišić za 'Oslobođenje' upozoravajući kako tek valja vidjeti hoće li SDP biti u stanju provesti proces kojega je započeo. Jurišić je kazao kako osobno ne vjeruje da je to moguće.

Predsjedništvo i glavni odbor SDP-a u ponedjeljak su kasno navečer dali potporu odluci predsjednika stranke Zlatka Lagumdžije da raskine koaliciju sa SDA i uspostavi savez sa SBB-om Fahrudina Radončića. Lagumdžija je na sjednici stranačkog vrha kazao kako bi bilo najčasnije da se ministri iz SDA sami povuku i da ne otežavaju situaciju.

SDA je optužio da je protiv SDP-a vodila "specijalni rat" te da su u toj stranci strateške odluke donosili "hodže i komunistički tužitelji".

Fahrudin Radončić je u međuvremenu osobno i uz potporu "Dnevnog avaza", čiji je vlasnik, započeo s uvjeravanjem javnosti u pozitivan ishod njegova budućeg sudjelovanja u vlasti ističući kako planira ostati na vlasti kroz koaliciju sa SDP-om i nakon izbora 2014. godine.

Politički analitičari i poznati novinari upozoravaju na krajnji oprez kada su u pitanju dosezi koalicije Radončića s Lagumdžijom. Mile Lasić, profesor europskih integracija na sveučilištu u Mostaru, Radončićev primjer uspoređuje s onim bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija koji je usponom na vlast pokušavao prikriti tragove svojih ranijih poslova. O održivosti nove koalicije Lasić je za "Oslobođenje" kazao kako ona može poslužiti tek za još kratkotrajno političko preživljavanje lidera SDP-a.

Glavni urednik popularnog tjednika "Slobodna Bosna" Senad Avdić ocijenio je kako je nova koalicija zapravo tek jedno okupljanje bez ikakvog ozbiljnog programa s ciljem osvajanja vlasti i javnih resursa, a logični ishod toga je produbljivanje krize. "Mislim da se kriza neće produbiti zato što je prominjena vlast nego će se produbiti zato što ni prošla, a ni ova, nije imala, niti će imati neku posebnu viziju izlaska iz krize", izjavio je Avdić uspoređujući sadašnju smjenu vlasti s promjenom suvozača u automobilu koji nastavlja voziti u istom pravcu.