VOJIN DIMITRIJEVIĆ:

'Srbi ne vjeruju ni da je bilo opsade Sarajeva'

05.06.2012 u 09:54

Bionic
Reading

Srpski predsjednik Tomislav Nikolić na dužnosti je manje od tjedan dana, a već je uspio uzdrmati krhku stabilnost Balkana i izazvati sumnje u svoju proeuropsku politiku, ocjenjuje AP

Kako navodi američka agencija, Nikolić, nekadašnji ultranacionalistički saveznik Slobodana Miloševića, oživio je etničke napetosti u još nestabilnoj regiji izjavom da ono što se dogodilo u Srebrenici nije genocid, već 'veliki zločin'.

Komentirajući stavove predsjednika Srbije koji su doveli do negodovanja u regiji i svijetu, direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević kaže da je Tomislav Nikolić nastavio staru retoriku koja mu je na domaćem terenu donosila bodove, ali sada na međunarodnom donosi samo probleme, piše B92.

'Treba imati na umu da političari govore ono što se narodu sviđa. Sva istraživanja u Srbiji pokazuju da većina ljudi vjeruje da se genocid nije dogodilo u Srebrenici, kao što ne vjeruju ni da je bilo opsade Sarajeva, tako da je to jedna vrsta demagogije koja pali, ali na međunarodnom terenu neće paliti', ocjenjuje Dimitrijević za B92.

'Čovjek se može predomisliti, ali čovjek mora pokazati da je evoluirao, što Nikolić još uvijek ne uspijeva. Smatram da će EU, ako dobije obećanje, u želji da pritisne Nikolića i osposobi ga za partnera, prijeći preko toga poštujući čak i naivne isprike da je netko pogrešno nešto prenio izvan konteksta i tako dalje', dodao je on.