I DALJE NEIZVJESNO

Slovenski pravni stručnjaci o Rehnovom prijedlogu

04.05.2009 u 19:26

Bionic
Reading

Slovenski pravni stručnjaci održali su u ponedjeljak poslije podne u prostorijama vlade konzultativni sastanak o zadnjem prijedogu rješenja hrvatsko-slovenskog graničnog pitanja europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, javila je slovenska komercijalna televizijska postaja A-kanal

Iako je sastanak održan iza zatvorenih vrata, A-kanal je javio da Rehnov prijedlog ne predviđa izravni dodir Slovenije s otvorenim morem, što bi za Pahorovu vladu moglo biti sporno s obzirom na njezino stajalište da je prilikom proglašenja nezavisnosti 1991. godine imala izlaz na otvoreno more i da ga od tada nije izgubila.

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor sazvao je za srijedu u 15 sati novi sastanak svih parlamentarnih stranaka posvećen 'raspravi o dopunjenom nacrtu sporazuma o rješavanju graničnog spora', što ga je vladama Slovenije i Hrvatske predložio povjerenik Rehn, objavio je u ponedjeljak Pahorov kabinet.

Prema ranijim najavama, Pahor očekuje da će na tom sastanku biti postignut političi konsenzus o Rehnovu zadnjem prijedlogu, a o sporazumu bi onda u četvrtak odlučivala vlada, a u petak i parlamentarni odbor za vanjsku politiku. Odgovor Rehnu, zajedno s vjerojatnim dopunama prijedloga, Slovenija će prema riječima Pahora idućeg tjedna poslati Europskoj komisiji.