ZAPOČELE KONZULTACIJE

Nikolić traži partnere za formiranje vlade

04.06.2012 u 18:06

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u ponedjeljak je započeo konzultacije sa srbijanskim parlamentarnim strankama i koalicijama o formiranju nove srbijanske vlade, a prvo je razgovarao s predstavnicima koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS) koja je osvojila najveći broj zastupničkih mandata

Vršitelj dužnosti predsjednika SNS-a Aleksandar Vučić, po završetku sastanka s Nikolićem, u izjavi novinarima najavio je kako će na razgovor o formiranju parlamentarne većine i buduće vlade pozvati predstavnike Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića. Dodao je kako će biti razgovora i s drugim strankama s kojima bi bilo moguće ostvariti parlamentarnu većinu dodajući da je 'na njima da to prihvate ili da to odbiju'.

Vučić je ustvrdio da bi bila nelegitimna svaka vlada koja bi bila formirana bez SNS-a i njezine koalicije jer su, po njegovim riječima, građani Srbije na izborima, naročito u drugom krugu predsjedničkih izbora, pokazali da žele promjene.

Iz koalicije oko SNS-a već je ranije kao kandidatkinja za premijera istaknuta članica predsjedništva SNS-a Jorgovanka Tabaković.

Kako se očekuje, konzultacije o formiranju vlade predsjednik Tomislav Nikolić nastavit će u srijedu, kada bi trebao razgovarati s predstavnicima koalicije okupljene oko Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića.

Nakon što je protekli tjedan konstituiran novi srbijanski parlament, dosadašnja vlada radit će u tehničkom, odnosno ograničenom kapacitetu do izbora nove vlade, a Tadićev DS i Dačićev SPS pregovore o novoj vladi započeli su već nakon parlamentarnih izbora održanih 6. svibnja.

Dačić je u nedjelju izjavio kako sljedećih dana očekuje nastavak razgovora s DS-om, a još se ne zna tko će biti treći partner u vladi koju bi formirali DS i SPS sa svojim koalicijama.

Koalicija oko DS-a i koalicija oko SPS-a zajedno imaju 111 zastupničkih mjesta, a minimum za parlamentarnu većinu i formiranje vlade je 126 od ukupno 250. Za ostvarenje parlamentarne većine njima bi bila dovoljna Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića, koji je sa svojom koalicijom dobio 19 zastupničkih mjesta.

Zbog neslaganja Dačićeva SPS-a sa stajalištima LDP-a oko Kosova i Republike Srpske još uvijek postoji mogućnost da bi umjesto LDP-a u vladu mogli ući Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića sa svojih 16 zastupnika, a u svakoj od potencijalnih kombinacija za formiranje parlamentarne većine ne isključuje se da bi u njoj mogle biti i manjinske stranke i koalicije, koje imaju ukupno deset zastupnika.

Srbijanski ustav predviđa da vlada mora biti formirana u roku od najviše 90 dana nakon što je konstituiran parlament te da, ne bude li formirana u tom roku, parlament biva raspušten i moraju biti raspisani novi izbori, koji se moraju održati u roku 60 dana od dana raspisivanja.