PEKINŠKO PROLJEĆE

Stotine privedenih na 23. obljetnicu Tiananmena

04.06.2012 u 15:08

Bionic
Reading

Stotine aktivista za ljudska prava privedene su u Kini u napetoj atmosferi povodom 23. obljetnice gušenja prodemokratskog pokreta na pekinškom trgu Tiananmenu, dok Peking u ponedjeljak izražava nezadovoljstvo nakon poziva Washingtona na oslobađanje prosvjednika zatočenih još od proljeća 1989.

Poziv američkog State Departmenta od nedjelje predstavlja 'uplitanje u unutarnje poslove Kine i neutemeljene optužbe protiv kineske vlade', kazao je Liu Weimin, glasnogovornik kineske diplomacije, izražavajući 'snažno nezadovoljstvo' svoje zemlje.

Obljetnica Tiananmena ostaje osjetljiv datum za komunistički režim, a posebice ove godine, prije 18. kongresa kineske Komunističke stranke najesen, kad će nova generacija čelnika doći na vlast.

Više od dva desetljeća nakon pokreta u kojem je zbog krvave vojne represije stotine, pa čak i tisuće osoba smrtno stradalo, Kina ga i dalje smatra 'kontrarevolucionarnim ustankom' i odbija razmotriti kompenzaciju za bližnje žrtava.

'Vlada i stranka došli su do vrlo jasnog zaključka oko tog incidenta', istaknuo je Liu.

Desetak osoba i dalje je u zatvoru zbog sudjelovanja u prosvjedima 'pekinškog proljeća', za koje je više od 1.600 Kineza osuđeno na zatvorske kazne, prema podacima zaklade Duihua sa sjedištem u SAD-u.

Vlada se trudi spriječiti svaku javnu raspravu ili obilježavanje događaja iz 1989. te ta tema ostaje tabu za službene medije.