ZNANSTVENICI ZA DEUTSCHE WELLE

'Italija će se raspasti i spojiti s Balkanom'

04.06.2012 u 11:33

Bionic
Reading

Posljednji potresi u Italiji u kojima je bilo mrtvih i ranjenih, mogli bi prerasti u učestale potrese u ovom dijelu Europe. Znanstvenici predviđaju da će se Italija jednoga dana raspasti, piše Deutsche Welle

Uzrok ovih potresa je kritičan položaj Italije: tektonske ploče 'ukliještile' su ovu zemlju. S juga pritišće Afrička ploča i gura je prema europskom kontinentu. U zoni najvećeg pritiska su Alpe. S istoka se pojavljuje Jadranska ploča pod Italijom, zbog koje se dižu Apenini, koji se protežu od sjevera k jugu. Na zapadu se nalazi Korzika, koja se nalazi na Europskoj ploči, koja se pomiče tri milimetra godišnje u smjeru Italije, piše Deutsche Welle

Tako pritisnuto sa svih strana, tlo Italije rasprsnulo se kao staklo. Mozaik od više milijuna tona teških i kilometrima debelih 'paketa' stijena pomiče se poput slagalice. Na obodima dijelova tla se ovaj povećani pritisak oslobađa u potresima.


Središnji dio zemlje najugroženiji

Stručnjaci samo djelomično mogu reći koje zone su najugroženije. Oni prije svega koriste podatke o povijesti potresa. Ugrožena je cijela zemlja, ali najviše njezino središte i područje oko Bologne.

Kretanje tla pokazuje da se Italija rascjepljuje. GPS detektori, koje su geolozi postavili širom zemlje, ukazuju na to da dijelovi Italije pomiču u različitim smjerovima. Jug se 'kreće' u smjeru Balkana, dijelovi sjevera se pomiču prema jugozapadu, Sicilija 'plovi' u smjeru kopna, Rim se 'kreće' na sjever, a središnja Italija prema istoku. U dalekoj budućnosti, dijelovi Italije bit će povezani s Alpama, drugi s Balkanom, a neke regije će postati otoci u moru. A potresa će uvijek biti.