UGROŽENO DRUŠTVENO TKIVO

Papa pozvao na očuvanje tradicionalne obitelji

03.06.2012 u 17:43

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. u nedjelju je u Milanu pozvao na očuvanje tradicionalne obitelji te osudio moderne ekonomske teorije koje u prvi plan ističu utilitarnost rada, proizvodnje i tržišta, prenose agencije papine riječi sa 7. svjetskog susreta obitelji održanog u blizini zračne luke Bresso pred 850.000 vjernika

Papa je istaknuo da tradicionalna obitelj ostaje uzor više nego ikada prije te da je 'čvrstoća društvenog tkiva' ugrožena. U svojoj homiliji, koju je slušao i talijanski šef vlade Mario Monti, papa se obrušio na 'moderne ekonomske teorije, nadmoć koncepta utilitarnosti rada, proizvodnje i tržišta', ustvrdivši da nije profit taj koji donosi dobro obiteljima i pravednijem društvu.

'Božji projekt i samo iskustvo pokazuju da jednostrana logika osobne koriste i maksimalnog profita ne mogu pridonijeti skladnom razvoju, dobrobiti obitelji i pravednijem društvu', ocijenio je papa. Naime, ta logika, ustvrdio je papa, stvara 'juto suparništvo, velike nejednakosti, uništavanje okoliša, trku u potrošnji i žalost u obiteljima'.

Kritizirao je općenito nedosljednu politiku i pozvao političare na odgovornost u obnašanju svojih dužnosti

'Osjećaj odgovornosti stranaka trebao bi porasti, ne smiju obećavati stvari koje ne mogu ostvariti. Nek' ne skupljaju samo glasove za sebe nego nek' budu odgovorni za dobrobit sviju. Politika je odgovornost pred Bogom i ljudima!', uzviknuo je Benedikt XVI.

Benedikt XVI. ponovno je zdušno branio nedjelju kao praznik i dan posvećen vrijednostima: prijateljstvu, solidarnosti, kulturi, doticaju s prirodom, veselju, igri i sportu. 'Nedjelja ne bi smjela biti radni dan', kazao je papa.

Papi je tijekom boravka u Milanu pristiglo oko 500.000 eura raznih donacija koje je on usmjerio za pomoć stradalima u potresu u regiji Emiliji. Benedikt XVI. pozvao je na kraju mise na sljedeći svjetski skup obitelji koji će se održati 2015. godine u Philadelphiji u SAD-u.