PANDEMIJA GRIPE A

Šesta maksimalna razina ne znači kraj svijeta

04.05.2009 u 16:47

Bionic
Reading

Mogući prelazak na 6. maksimalnu razinu opasnosti od pandemije nove gripe A (H1N1) ne bi bio kraj svijeta, rekla je generalna ravnateljica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan u razgovoru objavljenom u ponedjeljak u dnevnom listu El Pais

'Razina 6 nipošto ne znači da se približavamo kraju svijeta, važno je biti jasan jer ako najavimo maksimalnu 6. razinu mogli bi izazvati val nepotrebne panike', rekla je Chan za španjolski list. Prošli tjedan je WHO podignuo na 5. razinu opasnosti i pozvao zemlje da se pripreme na 'skorašnju' pandemiju svinjske gripe i nazvala ju gripom A (H1N1).

'Razina 6 ne znači da će sve zemlje biti pogođene istodobno, ni da će svi oboljeli umrijeti. Čak niti kada su u pogođenoj zemlji svi stanovnici zaraženi', inzistirala je generalna ravnateljica WHO-a. Ona je naglasila da smo u 'vrlo ranoj fazi nove bolesti, te moramo zadržati svu moguću pozornost i držati oči otvorene kako nam ništa ne bi promaknulo'.

WHO je u ponedjeljak navela da postoji 985 potvrđenih slučajeva zaraze svinjskom gripom u 20 zemalja, od kojih 590 slučajeva u Meksiku gdje je umrlo 25 osoba. Od 226 zaraženih u Sjedinjenim Državama umrla je jedna osoba, po podacima na internetskoj stranici WHO-a. Chan je ocijenila da je odluka hongkonških vlasti da u karantenu stavi 300 ljudi koji su se nalazili u hotelu u kojem je odsjela prva osoba zaražena tom gripom bila "brza i prikladna" jer je Hong Kong vrlo napučen grad.