PISMO ISPRIKE

Obama žali zbog pogreške o 'poljskim logorima smrti'

01.06.2012 u 12:38

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u petak je u pismu svom poljskom kolegi Bronislawu Komorowskom izrazio žaljenje zbog pogreške koju je učinio prigodom posthumne dodjele odlikovanja poljskom borcu otpora kada je umjesto 'nacističkih logora smrti' upotrijebio izraz 'poljski logori smrti'

'Predsjednik Obama žali zbog svoje pogreške', kazao je Jaromir Sokolowski iz ureda poljskog predsjednika. Prema njegovim riječima, Obama je u isprici kazao da 'jednostavno nema poljskih logora smrti', napominjući da su 'Auschwitz, Belzec, Treblinku i ostali koncentracijske logore izgradili i vodili njemački nacisti'.

Obama je pogrešku počinio u srijedu tijekom postumne dodjele predsjedničke medalje slobode, najvišeg američkog civilnog priznanja, poljskome heroju Janu Karskom koji je među prvima progovorio o nacističkim likvidacijama Židova.

Poljski premijer je za Obamin 'faux pas' izjavio da su 'njegove riječi duboko povrijedile sve Poljake', a Komorowski je u pismu Obami kazao da je 'uvjeren da nepravedne i bolne riječi o poljskim logorima smrti ne odražavaju ni namjere ni mišljenja našeg američkog prijatelja'.

Tommy Vietor
, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, oglasio se odmah u srijedu i rekao je da se predsjednik 'pogrešno izrazio'. 'On je govorio o nacističkim logorima smrti u Poljskoj', objasnio je.

'Žalimo zbog te pogreške u izražavanju koja ne bi trebala baciti sjenu na našu jasnu namjeru da odamo priznanje Janu Karskom i drugim hrabrim građanima koji su bili na strani ljudskog dostojanstva suočenog s tiranijom', rekao je Vietor.

Jan Karski ubacio se u Varšavski geto gdje je bio svjedok izgladnjivanja i smrti tamošnjih zatvorenika, a zatim je odjeven kao ukrajinski stražar otišao u nacistički logor u blizini Varšave, gdje je vidio kako Židove tuku, ubijaju i utovaruju u željezničke vagone na putu do plinske komore. Karski je nakon rata bio profesor povijesti na Sveučilištu Georgetownu u Washingtonu, gdje je i umro 2000. godine.