OTKRIVANJE PORTRETA

Bush se vratio u Bijelu kuću

01.06.2012 u 11:56

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik George W. Bush vratio se u četvrtak nakratko u Bijelu kuću na svečanost otkrivanja svog službenog portreta kojoj je domaćin bio sadašnji predsjednik Barack Obama

Iako Obama u zadnje vrijeme, kako se zahuktava kampanja za nove predsjedničke izbore, često kritizira prethodnu Bushevu administraciju i njezine odluke nalazeći u njoj dosta sličnosti s onime što bi činio njegov protukandidat Mitt Romney, u četvrtak u Bijeloj kući nije bilo mjesta za politiku. Bilo je zato, kako javlja CNN, smijeha, suza i ponosa.

'Možemo se ne slagati politički, ali predsjedništvo nadilazi te razlike', rekao je Obama, posebno zahvalivši Bushu zbog izvrsno provedene tranzicije vlasti prije tri godine. 'A ostavio si mi i odličan televizijski sportski paket...', dodao je.

George W. Bush, koji je dobio ovacije nazočnih, bio je u odličnoj formi. Prvo se zahvalio svim uzvanicima što su došli na 'njegovo vješanje', a potom i slikaru Johnu Howardu Sandenu što je učinio odličan posao 'sa zahtjevnim modelom'. Rekao je da mu je laknulo što će sada predsjednik Obama moći pogledati njegov portret kada bude donosio teške odluke i zapitati se: 'Što bi George učinio?', izazvavši salve smijeha.

U najemotivnijem trenutku večeri Bushev glas je malo zadrhtao kada je rekao da će mu biti čast što će mu se portret nalaziti pokraj 'čovjeka koji mu je dao najveći mogući dar, bezuvjetnu ljubav, a to je 41. američki predsjednik'. Njegov otac George Bush čuo je to iz prvog reda uzvanika.