SDA 'LETI' IZ VLASTI

Sulejman Tihić: Nećemo se predati!

01.06.2012 u 10:18

Bionic
Reading

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić tvrdi u razgovoru za agenciju Anadolija da se ta stranka neće predati i popustiti nastojanjima Socijaldemokratske partije (SDP) da ih izgura iz vlasti na svim razinama

Vjeruje da se kriza vlasti događa zbog potpuno drugih razloga u odnosu na ono što se tvrdi u javnosti, to jest da je razlog za sukob neglasanje delegata SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Napominje da je SDA uvijek bio otvoren za kompromise, što ga je mnogo stajalo u politici. Štoviše, Sulejman Tihić podsjeća da je osobno najviše učinio za formiranje Vijeća ministara BiH.

'Mi se nećemo predati. Mi ćemo se boriti. Mi znamo kako ćemo spriječiti pokušaje da se SDA izbaci iz vlasti. Za to što će se dalje događati odgovornost snosi onaj tko je ovo stanje izazvao i donio nepromišljenu odluku. Pazite, da sve ide kako treba, potrebno je godinu dana da se promijeni ovo što je do sada napravljeno. Mislim tu na razrješenja i imenovanja. Gledajte, traži se raskid koalicije na kantonalnom nivou u Sarajevu ili Tuzli te u Federaciji BiH, gdje vlast dobro funkcionira. Što iza toga stoji, možemo samo naslućivati. Razlog sigurno nije proračun', kazao je Tihić za agenciju Anadolija.

Tvrdi da je otvoreno razgovarao s predsjednikom SDP-aZlatkom Lagumdžijom koji mu je predao pismo upućeno državnom premijeru Vjekoslavu Bevandi u kojem se zahtijeva smjena SDA-ovih ljudi u Vijeću ministara BiH.

'Pokušao sam ga odvratiti da ne radi sve ovo, da razmisli, jer to nije u interesu ni države ni građana BiH koji su za nas glasali. Lagumdžija je, nažalost, ostao kod tog stava koji podrazumijeva raskid koalicije na svim razinama. Premda je najavljena, ova odluka za nas predstavlja iznenađenje', kaže Tihić. On je ponovo pozvao čelništvo SDP-a da preispita svoju odluku o isključenju SDA iz vlasti.