Svijet NIJE ZA VOJNU INTERVENCIJU

Clinton: Rusi podupiru režim Bašara al Asada

Američka državna tajnica Hillary Clinton iznijela je u četvrtak argumente protiv vojne intervencije u Siriji, unatoč prošlotjednom masakru u sirijskom gradu Huli

Na predavanju danskim studentima, Clinton je upućeno pitanje što bi moglo motivirati SAD i njegove saveznike da krenu u vojnu akciju protiv Sirije, gdje se predsjednik Bašar al Asad već 14 mjeseci bori s protuvladinom pobunom. Masakr u petak nad više od 100 civila, među kojima su bila brojna djeca, potaknuo je nove zahtjeve da Zapad krene u oštriju akciju protiv Damaska, unatoč protivljenju Rusije i Kine.

No, Clinton je zasad odbacila mogućnost američke intervencije u Siriji, za razliku od Libije gdje su udari NATO-a pomogli pobunjenicima da svrgnu s vlasti Moamera Gadafija. Clinton je istaknula da Sirija ima složenije društvo s izraženijim etničkim podjelama, bez oporbe, s jačom zračnim obranom i puno osposobljenijom vojskom od libijske.

Povrh svega, naglasila je, ne postoji suglasje međunarodne zajednice zbog protivljenja Rusije i Kine u Vijeću sigurnosti UN-a, gdje su uložile veto na dvije rezolucije o Siriji. 'Rusi nam stalno govore kako žele učiniti sve što je moguće da bi se izbjegao građanski rat, jer smatraju da bi nasilje bilo katastrofalno', rekla je Clinton.

'Oni to često izjednačavaju s građanskim ratom u Libanonu i prilično su glasni u svojim tvrdnjama da djeluju stabilizirajuće. To odbacujem. Mislim da oni u stvari podupiru režim u vrijeme kada bi trebali raditi na političkoj tranziciji', istaknula je američka državna tajnica.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još