Svijet NOVA KOMPLIKACIJA

Nuklearno oružje ustavna kategorija u Sjevernoj Koreji

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne zajednice koja želi uvjeriti Pjongjang da odustane od atomskog oružja.

Izmjene ustava usvojene su na parlamentarnom zasjedanju 13. travnja, a u četvrtak su objavljene na internetskoj stranici sjevernokorejske vlade. 'Kim Jong-Il je našu zemlju učinio nepobjedivom u političkoj ideologiji, ona posjeduje nuklearno oružje i neukrotiva je vojna sila i zemlja snažnog i naprednog naroda', navodi se u sjevernokorejskom ustavu. 'Zemlja s nuklearnim oružjem' novina je u tekstu.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-il umro je u prosincu 2011. godine, a naslijedio ga je sin Kim Jong-Un.

'Promjena ustava naglašava da Sjeverna Koreja ne namjerava odustati od svojih nuklearnih aktivnosti, bez obzira na okolnosti', ocijenio je Cheon Sung-Whun iz korejskog Instituta za nacionalno ujedinjenje u Seulu. 'Traženje da odustane od nuklearnog programa od sada predstavlja kršenje sjevernokorejskog ustava', dodao je.

Profesor sa sveučilišta Kyungnam iz Changwona Kim Keun-Sik je rekao da taj revidirani tekst nije dobra vijest za sudionike pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu, koji su ionako zamrznuti od 2008. godine. On, međutim, ipak smatra da je svrha novog ustava prije svega slavljenje pokojnog predsjednika Kim Jong-Ila, te da se ustav redovno dopunjava i da mu ne treba pridavati previše važnosti.194423,190599,196106,196454
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još