SVE IDE PREMA PLANU

Josipović: Slovenci su naši prijatelji, neće nas ugroziti

30.05.2012 u 18:26

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izrazio je u srijedu u Bruxellesu uvjerenost da će se ratifikacijski proces u svim zemljama članicama Europske unije dovršiti na vrijeme i da će Hrvatska postati članicom EU-a kako je i predviđeno 1. srpnja 2013. godine

'Zaista sve ide očekivano, ne postoji zabrinutost i do sada se ništa nije dogodilo što bi ozbiljno mogli smatrati ugrozom našeg ratifikacijskog plana. Kada je riječ o Sloveniji, Slovenci su naši susjedi i prijatelji i siguran sam da nema nijednog otvorenog pitanja koje bi bilo te naravi da bi ugrožavalo ratifikaciju. Uostalom, mislim da je to svima zajednički interes', izjavio je novinarima predsjednik Josipović nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem

Na pitanje kakvu poruku Slovenija šalje time što je ratifikaciju odgodila za proljeće sljedeće godine, Josipović je ponovio kako ne vjeruje da će tu biti problema. 'Mislim da ima i nekih unutarnjih razloga, imaju predsjedničke izbore i možda je dobro da se pitanje ratifikacije ne politizira i ne uvodi u predizbornu utakmicu. Svi moji kontakti s liderima Slovenije bili su u najboljem prijateljskom duhu i siguran sam da će tako i ostati', rekao je.

Josipović je ponovio da nije dobio poziv za inauguraciju novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića te da se takvi pozivi ne upućuju preko medija.

Hrvatski predsjednik je rekao da će se s Nikolićem moći surađivati ako pokaže da dijeli načela za zajedničku europsku budućnost. 'Svaka zemlja ima svoj ritam, koji ovisi o ispunjavanju uvjeta i predanosti ciljevima. Ja svim našim susjedima, pa i Srbiji, želim da što prije ispuni kriterije. Naravno da u cijelom tom kontekstu moramo voditi računa da bude vrlo jasno da dijelimo zajedničku europsku budućnost i siguran sam - kada bude jasno da je gospodin Nikolić na tom tragu, onda neće biti zapreka za suradnju, ali to treba pokazati i dokazati', rekao je Josipović.

Predsjednik Europskog vijeća je istaknuo kako se veseli činjenici što će Hrvatska postati 28. članica EU-a 1. srpnja 2013. godine. 'Već je osam zemalja ratificiralo pristupni ugovor i potičem ostale zemlje da to isto pravodobno učine tako da Hrvatska može ući u EU prema predviđenom rasporedu', rekao je Van Rompuy, dodajući kako očekuje da Hrvatska nastavi s aktivnim pripremama za članstvo.

Rekao je da su razgovorali o nedavnom razvoju događaja na zapadnom Balkanu, da su on i predsjednik Josipović čestitali novoizabranom srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću.

'Istaknuli smo važnost nastavka dobrog posla na promicanju regionalne suradnje, dobrosusjedskih odnosa i pomirenja. U tom bi kontekstu želio pohvaliti predsjednika Josipovića za njegovu ulogu', rekao je Van Rompuy. 'Nadam se da će predsjednik Josipović nastaviti s takvim poslom, čineći time veliku uslugu Hrvatskoj, regiji i Europskoj uniji', dodao je.