GAUCK OSVAJA SVIJET

Njemački predsjednik zablistao u Izraelu

30.05.2012 u 15:13

Bionic
Reading

Prvi posjet novog njemačkog predsjednika Joachima Gaucka Izraelu izazvao je mnogo pažnje u obje države. Njemački mediji pišu iznimno pohvalno o Gaucku, čiji je zadatak i u Njemačkoj i inozemstvu obnoviti ugled reprezentativne predsjedničke funkcije, na kojoj se njegova dva prethodnika uopće nisu snašla

Joachim Gauck je već dva mjeseca predsjednik Njemačke, a njegov jučerašnji posjet Izraelu predstavljao je prvo putovanje izvan granice Europske unije. S obzirom na Drugi svjetski rat i povijest odnosa između Njemačke i Izraela, riječ je uvijek o posjetu koji izaziva mnogo medijske pažnje u obje države, a ako je suditi po ocjenama izraelskih i njemačkih medija, Gauck je ovaj delikatni politički posao odradio savršeno.

Der Spiegel je Gauckov posjet Izraelu popratio naslovom 'Samosvjesni predsjednik u vanjskim poslovima', dok se u tekstu ističe da je 'Gauck nastupio suvereno u Izraelu, kao da je oduvijek bio predsjednik'. Povrh toga, 'Gauck je jasno i bez uvijanja govorio: upozorio je Izrael da se ne upušta u rat s Iranom, što nije odgovaralo svima onima koji su ga ugostili'. Gaucka je na izraelskom putovanju pratila družica Daniela Schadt, s kojom njemački predsjednik živi već dvadeset godina, iako se nije razveo od svoje supruge.

Njemačkog je predsjednika ugostio njegov izraelski kolega, 89-godišnji Shimon Peres, a na svečanoj večeri u njegovu čast Joachim Gauck je pozvao Izraelce na 'hrabre korake kojima će oživiti mirovni proces'. Svoj dolazak u Izrael njemački je predsjednik najavio i s dobro tempiranim intervjuom za ugledne novine Haaretz, u kojem je pledirao za uspostavljanje mira između Palestinaca i Izraelaca na temelju ideje o dvije države. Dodao je i da je sigurnost i opstanak Izraela jedna od ključnih smjernica njemačke vanjske politike te podsjetio na povijesnu odgovornost Njemačke prema Židovima.

Također je izrazio zabrinutost zbog sve negativnijeg stava prema Izraelu u Njemačkoj, s obzirom da najnovije ankete pokazuju kako 70 posto Nijemaca smatra da Izrael svoje interese 'provodi bez obzira na druge', a 59 posto Izrael smatra 'agresivnom državom'.

U govoru koji je Gauck održao u Izraelu bilo je i kritičkih tonova, naročito kada je riječ o izraelskoj politici naseljavanja, za koju je njemački predsjednik rekao da bi trebala prestati. 'To želim ja, ali i moja država, kao i cijela Europska unija', rekao je Gauck. Konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung je također pohvalio diplomatsku umješnost novog njemačkog predsjednika, zaključivši da 'Gauck ima posebnu prisutnost' i odlično zna koristi 'moć riječi', što i nije iznenađujuće s obzirom na to da je dugo godina radio kao protestantski pastor.

Pohvale je Joachim Gauck dobio i od bivšeg izraelskog veleposlanika u Berlinu Avija Pimora, koji je za ARD izjavio da je 'njemački predsjednik pogodio pravi ton' u svojim izjava u Izraelu, u kojem se prepoznaju 'otvorenost i iskrenost'.

Sve u svemu, nakon koleričnog Horsta Kohlera (koji je ostavku uvrijeđen dao zbog prozivanja za gaf, kada je u Afganistanu mrtav-hladan izjavio da je njemačka vojska tamo iz 'ekonomskih interesa') i bezličnog, ali korumpiranog Christiana Wulffa (od čije se vanjskopolitičke djelatnosti javnost najbolje sjeća ljetovanja u luksuznim vilama bogataša), Njemačka je opet dobila predsjednika koji služi na čast toj funkciji.