Svijet HRVATSKI RAŠOMON

Treba li Josipović na Nikolićevu inauguraciju?

Izvor: tportal.hr , Autor:Ilustracija Hrvoje Sommer/tportal.hr
  • Autor: Ante Srzić
  • 17.4.2013 13:59:26
  • 30.5.2012 14:00:00

Dok hrvatski predsjednik Ivo Josipović razmišlja i važe razloge za i protiv odlaska u Beograd na inauguraciju novoga srpskog predsjednika Tomislava Nikolića, mišljenja u javnosti podijeljena su

Nekadašnji ministar vanjskih poslova SDP-ov Tonino Picula smatra, referirajući se na priopćenje iz Ureda predsjednika da ne daju komentare o odlasku u Beograd na inauguraciju dok Josipović ne dobije službeni poziv, da se ne moraju čekati partneri ako se ima vlastita jasna i definirana politika. 'Ipak bilo bi dobro da hrvatski predsjednik ode, ali njegov odlazak u Beograd istovremeno ne znači i priznanje politike novog srpskog predsjednika Nikolića', mišljenja je Tonino Picula.

Što se tiče činjenice da Tadić nije bio u Hrvatskoj na inauguraciji, Picula smatra da je to bio pogrešan potez koji nije dobro odjeknuo u međunarodnoj javnosti jer je pokazao da ima antipatije prema određenom prostoru. S druge strane, Jakić smatra da današnja situacija s Nikolićem i nedolazak Tadića u Zagreb nisu ista stvar jer srpski predsjednik u Zagreb nije došao zbog spora s Prištinom, a ne Hrvatskom. Kako bilo, kao što je poznato, Josipović mu nedolazak nije zamjerio. Tomislav Nikolić bio je dugogodišnji potpredsjednik Srpske radikalne stranke i bliski suradnik haškog optuženika Vojislava Šešelja kojemu se sudi za zločine protiv čovječnosti. Buru u hrvatskoj javnosti podigao je intervjuom njemačkom Frankfurter Allgemaine Zeitungu, između dva kruga predsjedničkih izbora u Srbiji, kada je kazao da je 'Vukovar srpski grad u koji se Hrvati nemaju što vraćati' te je s ponosom govorio o svojoj četničkoj prošlosti, koje se ne odriče.

Tadić nije bio u Zagrebu

Što se tiče činjenice da Tadić nije bio u Hrvatskoj na inauguraciji, Picula smatra da je to bio pogrešan potez koji nije dobro odjeknuo u međunarodnoj javnosti jer je pokazao da ima antipatije prema određenom prostoru. S druge strane, Jakić smatra da današnja situacija s Nikolićem i nedolazak Tadića u Zagreb nisu ista stvar jer srpski predsjednik u Zagreb nije došao zbog spora s Prištinom, a ne Hrvatskom. Kako bilo, kao što je poznato, Josipović mu nedolazak nije zamjerio.

Bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković kaže da mu nije jasno zašto se u Hrvatskoj uopće vodi rasprava trebali predsjednik ići u Beograd jer je 'jasno da ne bi trebao ići tamo'.

'Iz dva razloga: ni Tadić nije došao u Hrvatsku na inauguraciju hrvatskog predsjednika i drugi su razlog njegove izjave u kojima je doveo u pitanje teritorijalni integritet Hrvatske', poručio je Jandroković.

Dodaje da bi prethodno Nikolić jasno trebao povući te sporne izjave i ispričati se, pa tek onda možemo razgovarati. S druge strane, Picula ipak smatra da ne bi trebalo spuštati rampu prije nego je dao ijednu izjavu kao predsjednik. 'Nikolić iz svoje kože pobjeći ne može', kaže on, a odlaskom u Beograd pokazali bismo da Hrvatska provodi dosljednu miroljubivu politiku i da traži suradnike, a ne suparnike.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić ogradio se i nije želio komentirati nastalu situaciju jer smatra da nije primjereno da daje savjete aktualnom šefu Pantovčaka.

Ipak, njegov dugogodišnji savjetnik i suradnik Tomislav Jakić mišljenja je da bi predsjednik trebao otići u Beograd, što bi bilo prikazano kao gesta dobre volje. Jakić kaže da se zna tko je Nikolić i što je govorio, ali buduće poteze prema njemu treba definirati prema njegovom ponašanju na mjestu predsjednika Srbije.

Također Jakić kaže da će vjerojatno biti pozvani i ostali predsjednici iz regije te s njima treba biti u kontaktu. 'Ne bi bilo dobro da budemo jedini koji će doći, ali isto tako ne bi bilo dobro da budemo jedini koji neće doći', kazao je Jakić.
196644,196411,196402,196155
Anketa
Treba li Josipović ići na Nikolićevu inauguraciju?
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još