Svijet NE POPUŠTAJU ZAPADU

Iran ne odustaje od obogaćivanja urana na 20 posto

Iran nema razloga popustiti traženju zapadnih sila i prekinuti obogaćivanje urana na 20 posto, rekao je šef iranskog nuklearnog programa Fereidon Abasi Davani, prenosi u nedjelju dnevni list Korasan

'Nema razloga da odustanemo od obogaćivanja do 20 posto jer proizvodimo gorivo za naše potrebe', rekao je Abasi Davani. Obogaćivanje urana do 20 posto izaziva zabrinutosti međunarodne zajednice da će Iran proizvesti nuklearno oružje, dok Iran tvrdi da će ga koristiti u mirnodopske svrhe.

Prekid obogaćivanja do 20 posto jedan je od zahtjeva velikih sila, koji je ovog tjedna ponovljen na pregovorima u Bagdadu, kao preduvjet za ukidanje međunarodnih sankcija. Obogaćen do 20 posto, uran može biti gorivo za nuklearne centrale ili istraživačke reaktore. Ako obogaćivanje dođe do 90 posto, on može poslužiti za izradu atomskog oružja.

Obogaćivanjem se povećava koncentracija uranovog radioaktivnog izotopa U-235, kojeg u prirodi u uranovoj rudači ima samo 0.7 posto. Abasi Davani je podsjetio da je Iran u veljači 2010. pokrenuo obogaćivanje do 20 posto kako bi proizveo gorivo za medicinsko-istraživački reaktor u Teheranu, nakon neuspješnih pregovora s velikim silama o isporuci tog goriva u zamjenu za dio iranskih zaliha nisko obogaćenog urana.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još