PUSIĆ: RAZMATRA SE PROŠIRENJE

Nikolićeva pobjeda uzbunila NATO savez

Bionic
Reading

'U svom sam izlaganju upozorila da je u regiji, izborom Nikolića, stvorena nova situacija, da se, naravno, ne zna kakve će biti posljedice promjene vlasti u Srbiji, ali da to svakako zahtijeva da se o temi proširenja ipak raspravlja i na ovom zasjedanju. Hrvatska podupire ideju o primanju BiH, Crne Gore i Makedonije u NATO jer smo sigurni da će to pridonijeti stabilizaciji odnosa i sigurnosti u regiji', rekla je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić za Jutarnji list

Premda je nedavno završeni summit NATO pakta u Chicagu na dnevnom redu imao dvije dominantne teme, situaciju u Afganistanu te odnos s državama partnerima, potkraj zasjedanja raspravljano je o još jednoj temi. Riječ je o proširenju NATO pakta. Iako su domaćini kazali da je ovo summit na kojemu neće biti govora o primanju novih članica, na kraju je ipak došlo do preokreta.

Politički analitičari tvrde da se tema proširenja nametnula zapravo sama od sebe, nakon što se saznalo da je na izborima za predsjednika Srbije izabran radikalni nacionalist Tomislav Nikolić.

Neki od sudionika zatražili su i mišljenje hrvatskog izaslanstva, zanimala ih je njihova procjena o mogućem razvoju odnosa Srbije i susjednih država. U raspravi na radnoj večeri ministara vanjskih poslova članica NATO pakta, sudjelovala je i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.


'Podržali smo i napredak Gruzije, ali je, dakako, naglasak bio na nama tri bliže države. Smatramo kako je članstvo Crne Gore neupitno, da je ona ispunila sve uvjete, kako valja pružiti novu priliku Makedoniji koja je već bila gotovo primljena u članstvo te da svakako valja aktivirati akcijski plan koji je BiH dobila na zasjedanju u Tallinnu. Dakle, u ovom trenutku se ne odlučuje o primanju BiH u članstvo, već o aktiviranju akcijskog plana za članstvo... Ako je prva svrha NATO saveza povećanje sigurnosti i stabilnosti, onda treba vući upravo one poteze koji pridonose tome cilju', rekla je ministrica u intervjuu za Jutarnji list.

Kazala je kako je nakon izbora u Srbiji 'teško predvidjeti kakav će biti razvoj događaja', no kako će se promjena vlasti više odraziti na susjede nego na samu Srbiju.

'Pitanje je, međutim, kako će se nova vlast odnositi spram Crne Gore i BiH pa i Hrvatske. Prve izjave novoizabranog srpskog predsjednika Nikolića u razgovoru s novinarom FAZ-a, prilično su šokantne i za Hrvatsku u potpunosti neprihvatljive. Hrvatska i Srbija, ako žele dobro svojim građanima, moraju kao dvije susjedne zemlje biti u stanju surađivati. No za to je nužno da postoje i volja i sposobnost s obje strane. Možda još treba pričekati da se smire predizborne strasti i da se formira nova vlada u Srbiji', rekla je Pusić.