Svijet MINISTAR FRIEDRICH

'Njemačka neće bacati novac u grčku rupu bez dna'

Njemačka neće bacati novac u grčku rupu bez dna, a strpljenje s tom zemljom sve je tanje uoči parlamentarnih izbora 17. lipnja, izjavio je u subotu njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich

Taj ministar, kojeg mnogi smatraju najtvrdokornijim članom vlade kancelarke Angele Merkel, rekao je u razgovoru za list Leipziger Volkszeitung da je Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu i najvećem doprinositelju spašavanja Grčke, drago pomoći toj zemlji, ali da zauzvrat očekuje da se poštuju obaveze.

'Nismo voljni bacati novac u rupu bez dna', rekao je. 'Svatko tko od nas želi solidarnost mora prihvatiti da mi zauzvrat očekujemo određenu razinu ozbiljnosti i određenu razinu odgovornosti', kazao je.

Friedrich, član bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), bio je prvi njemački ministar koji je, još u veljači, pozvao Grčku da napusti eurozonu. Iako su njegove nove izjave očito namijenjene smirivanju njemačke javnosti koja je jako zabrinuta situacijom u Grčkoj, vjerojatno će otvoriti stare rane u odnosu s Atenom.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble također je prije nekoliko mjeseci nazvao Grčku 'rupom bez dna', ali to više nije ponovio nakon ogorčenja koje je izazvao u Ateni.

Grčka je bila prisiljena sazvati nove izbore budući da je nakon izbora 6. svibnja parlament ostao jednako podijeljen između skupina stranaka koje podržavaju i koje se protive oštrim mjerama štednje. Provođenje tih mjera uvjet je koji su EU i Međunarodni monetarni fond (MMF) postavili Grčkoj za dobivanje 130 milijardi eura vrijednog paketa pomoći.

Juergen Fitschen, nominirani predsjednik izvršnog odbora najveće njemačke komercijalne banke Deutsche Banke u petak je izjavio da je Grčka primjer 'propale države'.

'Grčka je jedina zemlja koju, po mom mišljenju, možemo zvati propalom. To je korumpirana zemlja, njezino političko vodstvo je korumpirano'.

I javno mnijenje u Njemačkoj okreće se protiv grčkog ostanka u eurozoni. U anketi ZDF-a objavljenoj u petak pokazalo se da samo 31 posto ispitanika želi da Atena ostane u zoni zajedničke valute.

No, čuju se u Njemačkoj i drugačiji glasovi. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Guenter Grass u subotu je objavio poemu 'Europska sramota' u Sueddeutsche Zeitungu i njome osudio način na koji se Europa odnosi prema Grčkoj.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još