Svijet OBNOVA NASILJA U ITALIJI

Političari, bankari i novinari na meti Crvenih brigada

Crvene brigade su u petak navodno u pismu pozvale na nove napade protiv političara, bankara i novinara, nekoliko dana nakon što je talijanski predsjednik upozorio zemlju na moguć povratak političkog nasilja u Italiji

'Zora nove revolucije je ovdje', stoji u pismu koje je dostavljeno milanskom listu Il Giornale, navodi se na internetskim stranicama tih novina. Vlasnik lista je brat bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija, Paolo.

To je drugo pismo u dva dana koje su medijima navodno poslale Crvene brigade no vlasti još nisu potvrdile da je pošiljatelj upravo ta radikalna skupina.

Talijanska novinska agencija ANSA je u četvrtak primila navodno pismo Crvenih brigada u kojem ta skupina niječe da je odgovorna za bombaški napad na školu u Brindisiju prošle subote u kojem je ubijena 16-godišnja djevojka. U pismu od petka se za napad u Brindisiju okrivljuje 'fašistička država' kako bi 'utišala bijes masa strahom'.

'Pokušaj pokolja u Brindisiju, kao i Piazza Fontana 1969. godine, očita je provokacija fašističke države kako bi se utišao bijes masa strahom. No proleterske mase se ne daju prevariti. Činu rata odgovara se ratom', stoji u navodnoj poruci Crvenih brigada. Skupina u pismu kao 'glavne mete klasne borbe' navodi 'glavne predstavnike režimskih stranka i njihove partnere', 'udrugu poslodavaca, bankarski sustav i njegove izrabljivače' te 'njihove sluge novinare'.
194744 ,194712,194169 ,193606
Crvene brigade su tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća izvele brojne napade, uključujući i ubojstvo demokršćanskog premijera Alda Mora 1978. godine, a 2002. su ubile savjetnika talijanske vlade Marca Biagija. Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano u srijedu je upozorio da Italija riskira ponovno se naći u političkom nasilju koje je pogodilo tu zemlju 1970-ih godina.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još