ZLOČIN NE ZASTARJEVA

Optužen za ubojstvo dječaka nakon 33 godine

25.05.2012 u 20:23

Bionic
Reading

Muškarac koji je priznao da je ugušio dječaka Etana Patza bit će u petak optužen za ubojstvo, točno 33 godine nakon što je šestogodišnjek nestao iz svog susjedstva u New Yorku

Pedro Hernandez (51), koji je radio kao dostavljač u lokalnoj trgovini na Manhattanu gdje je Patz živio i gdje je posljednji put viđen 25. svibnja 1979., uhićen je u četvrtak.

Patzov nestanak izazvao je veliku pažnju medija i naveo je tadašnjeg predsjednika Ronalda Reagana da 1984. potpiše zakon o traganju za nestalom djecom, nakon čega je osnovan neprofitni centar za nestalu djecu i promijenjen čitav niz pravila o tome kako policija i javnost reagiraju na izvješća o nestanku djece.

Patz je tako postao prvo nestalo dijete čije se lice pojavilo na kartonskom pakiranju mlijeka kako bi se javnost potaknula da dojavi informacije o njegovu nestanku.

Policijski inspektor Raymond Kelly rekao je da će Hernandez biti optužen za ubojstvo jer je policiji u videosnimci priznao da je dječaka ugušio u podrumu trgovine, stavio njegovo tijelo u vreću i bacio u kantu za smeće.

Patzova obitelj i danas živi u istoj ulici, a Hernandez se u međuvremenu preselio u Maple Shade u New Jerseyju i ondje živio sa suprugom i kćeri.

Preokret u tom dosad nerasvijetljenom slučaju nastupio je mjesec dana nakon što su policajci detaljno pretražili podrum u drugoj zgradi u susjedstvu i nisu ništa otkrili. Ipak, na taj su način slučaj povezali s Hernandezom koji je članovima obitelji 1981. rekao da je "učinio nešto jako loše i ubio dječaka u New Yorku", rekao je Kelly.

Patz je prije nestanka roditeljima rekao da će kratko svratiti u trgovinu kako bi kupio vodu prije nego se ukrca na autobus, a Hernandez sada kaže kako ga je namamio u podrum obećanjem da će mu dati sok.