Svijet ČEKA SE MANDATAR

Nestrpljenje na srbijanskoj političkoj sceni

Srbijanske stranke Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića, Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića zatražili u od Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića da u roku od 24 sata odluči koga predlaže za mandatara za sastav nove vlade, prenosi u petak beogradski tisak, dok se sam Dačić ogradio od takve medijske interpretacije.

Ako DS ne iziđe s prijedlogom premijera u naredna 24 sata to će učiniti politički blok koji čine SPS, LDP i URS, tvrdi dnevnik 'Blic' pozivajući se na neimenovani izvor blizak LDP-u te navodi kako su se čelnici tih triju stranaka dogovorili o privremenom formiranju političkog bloka koji će istaknuti ime svog kandidata za predsjednika vlade. Ove tri stranke samostalno su, odnosno s koalicijama okupljenim oko sebe, izišli na parlamentarne izbore 6. svibnja.

'Naše stranke ne žele više čekati, svi rokovi su probijeni. Proglašenje rezultata (obavljeno u četvrtak) bio je posljednji rok za DS da iziđe sa svojim kandidatom. Kaos koji izaziva šutnja traje predugo. Ukoliko ne izađu u naredna 24 sata, bit će obaviješteni da postoji netko tko ima veći broj mandata i od njih i od Srpske napredne stranke (SNS)', rekao je za 'Blic' navedeni izvor.

Po njegovim riječima, razgovori vođeni između tih triju stranaka nemaju veze s idejom o zajedničkom formiranju vlade i stranke se ne žele cjenkati s DS-om i Tadićem. 'Mi dajemo prednost Borisu Tadiću, svi smatramo da je DS ta koja treba predložiti mandatara, ali sve je otišlo predaleko, građani više ne mogu čekati', navodi izvor.195688,195204,195883,195906U izjavi srbijanskoj agenciji Tanjug čelnik SPS-a Ivica Dačić kazao je kako DS-u nije upućen nikakav ultimatum, kako to prenose neki beogradski mediji, te dodao kako smatra da razgovore o formiranju parlamentarne većine s DS-om treba što prije nastaviti. 'Nikakav ultimatum DS-u nije upućen, niti smatramo da je to način za komuniciranje među strankama', ustvrdio je Dačić.

O zahtjevu triju navedenih stranaka upućenom Tadićevoj Demokratskoj stranci u petak piše i dnevni list "Danas".

B92 objavio je pak u petak, pozivajući se na izvore u Demokratskoj stranci, da je za danas zakazana izvanredna sjednica predsjedništva te stranke na kojoj bi se Tadić trebao očitovati o prijedlogu vrha njegove stranke da on bude mandatar.

Dačićev SPS je, sa svojom koalicijom, na parlamentarnim izborima 6. svibnja postao treća po jakosti politička snaga. Dačićev SPS i Tadićev DS bili su glavni partneri u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji, a uoči drugog kruga predsjedničkih izbora neformalno su dogovorili zajedničko formiranje nove vlasti unatoč tome što je relativni pobjednik parlamentarnih izbora, s najvećim pojedinačnim brojem glasova, bio SNS. Dosadašnje procjene bile su da će koalicije okupljene oko tih dviju stranaka vjerojatno zajedno formirati novu vladu, a da će SNS ostati u oporbi, no nakon nedavnog izbora Nikolića za predsjednika Srbije povećana je mogućnost da novu vladu predvode SNS, koji je do četvrtka predvodio Nikolić, i Dačićev SPS.

Novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u četvrtak je na sjednici Glavnog odbora SNS-a podnio ostavku na mjesto predsjednika te stranke, ostavivši je na vođenje svom dosadašnjem zamjeniku Aleksandru Vučiću. U obraćanju čelništvu SNS-a Nikolić je poručio da će mandat za sastavljanje nove vlade ponuditi toj stranci te da će ga, ne budu li oni taj mandat iskoristili, dati "u lošije ruke". Kasnije je, u izjavi novinarima, rekao kako da predsjednik DS-a Boris Tadić treba što prije odlučiti i objaviti javnosti hoće li biti premijer, a da će on (Nikolić) mandat dati onome tko osigura parlamentarnu većinu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još