Svijet SUD BIH

35 i 30 godina zatvora za sudjelovanje u genocidu u Srebrenici

Sud Bosne i Hercegovine u petak je osudio na dugogodišnje zatvorske kazne dvojicu pripadnika ratnog sastava policije bosanskih Srba proglasivši ih krivim za izravno sudjelovanje u genocidu počinjenom nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u srpnju 1995. godine.

Duško Jević, koji je u ratu obnašao dužnost zapovjednika središta za obuku posebnih policijskih snaga smještenog na Jahorini, osuđen je na 35 godina zatvora, a Mendeljev Đurić, jedan od nižih zapovjednika u toj postrojbi, osuđen je na 30 godina zatvora.

Još dvojica ratnih policajaca bosanskih Srba, Goran Marković i Neđo Ikonić, kojima se sudilo po istoj optužnici, oslobođeni su krivnje zbog nedostatka dokaza.

Sudsko vijeće ocijenilo je kako je tijekom dokaznog postupka nedvojbeno dokazano da su Jević i Đurić sudjelovali u zarobljavanju i ubojstvima više od tisuću bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice koji su nakon pada enklave zatočeni na zemljoradničkoj zadruzi u selu Kravice te potom tamo i pogubljeni.

Jeviću i Đuriću pritvor je produžen do pravomoćnosti presude, dok su Marković i Ikonić pušteni iz pritvora u kojemu su bili tijekom vođenja dokaznog postupka.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još