DER SPIEGEL OTKRIVA

Misteriozni plan gospodarskog rasta Angele Merkel

25.05.2012 u 11:46

Bionic
Reading

Tjednik Der Spiegel ekskluzivno donosi informacije o planu vlade Angele Merkel, čiji je cilj poticanje gospodarskog rasta u Europskoj uniji. U još uvijek misteriozni plan od šest točaka uključene su porezne olakšice za zemlje u krizi, poput Grčke

Mjesecima je Angela Merkel uvjeravala ostale čelnike država Europske unije, kao i cijelu europsku javnost, da je put radikalne štednje jedini način izlaska iz krize eura. Zato je i prije nekoliko mjeseci u Bruxellesu progurala fiskalni pakt, kojim se 25 od 27 članica EU-a obavezalo radikalno smanjiti svoje budžetske deficite, ali se agonija zajedničke europske valute – nakon dva mjeseca predaha – nastavila s još većim intenzitetom.

U međuvremenu su se počeli čuti glasovi mnogih da EU treba program gospodarskog rasta, što je na težini dobilo pobjedom Francoisea Hollandea na predsjedničkim izborima u Francuskoj. Neformalni samit šefova EU-a u srijedu je pak pokazao sve veću usamljenost Njemačke u otporu prema uvođenju euroobveznica, čemu se još protive samo Finska i Danska, dok ostale države smatraju da bi se time situacija konačno stabilizirala.

U takvoj situaciji nije iznenađujuće to što se iz Merkeličine vlade u javnost pustila informacija o tajnom planu od šest točaka koji bi trebao potaknuti gospodarski rast u EU. Kako javlja Der Spiegel, jedna od ideja je uspostaviti posebne gospodarske zone u EU, naročito u južnim državama najviše pogođenim krizom, kako bi se poreznim olakšicama i smanjivanjem papirologije privukli strani investitori. Nadalje, Merkel planira predložiti osnivanje posebnih ustanova ili fondova za privatizaciju, čiji bi zadatak bio prodati tvrtke u državnom vlasništvu. Jedna od ideja je i organiziranje tržišta rada po njemačkom modelu, što podrazumijeva i lakše otpuštanje radnika.

Zasad je cijeli plan još uvijek nepoznat, no opozicijski SPD je najavio da neće podržati fiskalni pakt u Bundestagu ukoliko mu se ne doda program rasta, tako da Merkel jednim udarcem pokušava riješiti i europske i unutarnjopolitičke probleme.