VUKOVAR NIJE HRVATSKI GRAD

Kad će državni vrh RH reagirati na Nikolićeve provokacije?

25.05.2012 u 11:36

Bionic
Reading

Hrvatski političari burno reagiraju na izjavu novoga srpskog predsjednika Tomislava Nikolića da je 'Vukovar srpski grad i da se tamo Hrvati nemaju što vraćati' koju je dao u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung prije drugog kruga izbora

Potpredsjednica Sabora Jadranka Kosor smatra da je riječ o skandaloznoj izjavi i očekuje da će reagirati i predsjednik Republike Ivo Josipović i Vlada.

'Na to se treba reagirati, to je zastrašujuća izjava jer je Vukovar hrvatski grad koji je najviše pretrpio u bespoštednoj i krvavoj agresiji na Hrvatsku. Vukovar je simbol hrvatskog stradanja, nad njim je počinjen i ekocid i genocid i urbocid i ovakve izjave su skandalozne i neće pridonositi svemu onome što smo u proteklim godinama napravili za približavanje i dobrosusjedstvo', rekla je Kosor. Nije propustila istaknuti da je još kada je ona bila predsjednica Vlade reagirala na izjavu bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića o tome da ne bismo trebali slaviti Dan pobjede, dakle Oluju.

Saborski zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić je na pitanje da prokomentira Nikolićeve izjave uzvratio protupitanjem: 'A što ste očekivali od četnika?' 'Neka proba to ostvariti pa će imati ono što su Hrvati pokazali, da su vojnici i ratnici', kazao je Grubišić. I on se slaže da treba reagirati državni vrh na čelu s predsjednikom, predsjednikom Vlade, ministricom vanjskih poslova, jer u mnogim drugim situacijama su kasnili, pa kasne i sada. 'Kad su u Novom Sadu tukli naše navijače isto je trebalo dva-tri dana, valjda će se i sada nakon dva-tri dana netko oglasiti', kazao je Grubišić.

Zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac kaže da je Vukovar bio i ostao grad i Hrvata i Srba i grad u kojem žive i Hrvati i Srbi. 'Nalazi se na istočnoj granici Hrvatske i na zapadnoj obali Dunava, koji dijeli Hrvatsku i Srbiju, i ta rijeka nas treba spajati', rekao je Pupovac (SDSS). Dodao je i kako predsjednik treba paziti na svoj vokabular.

Potom je još je kratko prokomentirao Nikolićevu izjavu.

'Takve izjave ne mogu unaprijediti odnose između država i nema nikakve sumnje da odgovornost šefova država i Srbije i Hrvatske nalaže drugačiji vokabular i drugačije odnose, posebno prema mjestima koja su mjesta groznog stradanja i bezumlja jedne politike koja je poražena i koja ne bi trebala dobiti prostora u bilo kojem smislu ili u bilo kojoj riječi', kazao je Pupovac.